Hoge werkdruk kent zowel psychische als lichamelijke risico’s

7 februari 2024 | Door redactie

Sommige werkzaamheden kunnen leiden tot een hoge bloeddruk. Dit is wetenschappelijk vastgesteld in het langlopende onderzoeksproject ‘Lifelines’. Enkele belangrijke risicoverhogen factoren zijn hoge werkdruk en lage beloning.

Voor het wetenschappelijk onderzoek ‘Lifelines’ is gedurende het project onder andere de bloeddruk van een diverse groep werkenden uit Noord-Nederland gemonitord. Daaruit volgde de conclusie dat werknemers die worden blootgesteld aan hoge werkdruk en werkzaamheden moeten doen die niet voldoende worden beloond, meer risico lopen op een hoge bloeddruk. Ten eerste is dit een aantoonbare fysieke reactie, maar de onderzoekers stippen aan dat dergelijke arbeidsomstandigheden ook kunnen leiden tot meer alcoholgebruik (video) en slecht slapen. Dat heeft eveneens een negatieve invloed op de bloeddruk.

Minder kans op een hartaanval

Werkgevers kunnen wel maatregelen nemen om dit risico te voorkomen of te beperken. Een verandering van werkprocessen en professionele ondersteuning kan al verbetering brengen. Hiervoor moet de werkgever wel onderzoeken waar de hoge werkdruk door veroorzaakt wordt. Ook moet de werkgever zorgen voor een eerlijke beloning. Volgens de onderzoekers leidt bij de groep 34-65-jarigen een kleine verbetering van de bloeddruk al tot een grote vermindering van de kans op een hartaanval. Hier valt dus veel gezondheidswinst te behalen. Dit betaalt zich terug in een lager verzuim en fitte en vitale werknemers (artikel).