Digitaal procederen over alle fiscale zaken kan vanaf 26 juni

15 juni 2023 | Door redactie

Het is vanaf 26 juni a.s. mogelijk om bij alle gerechtshoven digitaal te procederen over alle belastingzaken (hoger beroep). De komende jaren moet het sowieso steeds makkelijker worden om digitaal zaken te betwisten.

Vanaf 30 januari 2023 was het al mogelijk om digitaal te procederen (toolbox) over rijksbelastingzaken bij gerechtshoven, maar vanaf 26 juni 2023 wordt dit voor alle belastingen mogelijk dus ook voor lokale belastingzaken in hoger beroepzaken. Via het beveiligde webportaal ‘Mijn Rechtspraak’ is digitaal procederen mogelijk in belastingzaken. Procespartijen en hun vertegenwoordigers loggen in via ‘Mijn Rechtspraak’ met DigiD voor burgers, eHerkenning (video) voor ondernemingen, belastingadviseurs en andere juridische professionals of met de Advocatenpas (advocaten).

Project moet leiden tot een eenvoudigere digitale toegang

Het digitaal procederen in belastingzaken is onderdeel van het project ‘Digitale Toegang van de Rechtspraak’. Dit project moet de komende jaren leiden tot een eenvoudige(re) digitale toegang voor alle Nederlanders die hun gelijk willen halen en hun procesvertegenwoordigers voor het civiel recht en bestuursrecht. Digitaal procederen is nu nog vrijwillig, maar wordt op een bepaald moment verplicht voor juridische professionals.