Werkgever moet sporten onder werktijd mogelijk maken

30 november 2021 | Door redactie

Door de nieuwe coronamaatregelen die het demissionair kabinet afgelopen vrijdag afkondigde, zijn de meeste werknemers niet meer in staat om deel te nemen aan sporttrainingen. Amateursporten zijn na 17.00 uur niet meer toegestaan. Er wordt een dringend beroep gedaan op werkgevers om sporten onder werktijd mogelijk te maken.

Met ingang van zondag 28 november 2021 gelden nieuwe coronamaatregelen. De belangrijkste daarvan is de gedeeltelijke lockdown: tussen 17.00 uur en 5.00 uur moeten onder andere bioscopen en theaters, horeca, 'niet-essentiële' winkels en sportscholen en sportverenigingen gesloten blijven. Ook mag er na 17.00 uur geen amateursport meer beoefend worden. Dit geldt ook als de sportactiviteiten in de buitenlucht kunnen plaatsvinden. Geen sporttrainingen na 17.00 uur is vragen om moeilijkheden, volgens Platform Ondernemende Sportaanbieders. Juist voor werknemers die vanwege corona moeten thuiswerken, is meer bewegen broodnodig. De ambassadeurs pleiten er dan ook voor dat werkgevers maatregelen nemen en ervoor zorgen dat werknemers overdag en dus onder werktijd kunnen sporten.

Voldoen aan normen Beweegrichtlijn

De meeste werknemers moeten sporten na afloop van hun werkdag en die eindigt voor het overgrote deel van werkend Nederland nu eenmaal tussen 17.00 en 18.00 uur. Veel werknemers hebben door het thuiswerken al meer dan een jaar onvoldoende lichaamsbeweging. Het normale woon-werkverkeer, bijvoorbeeld met de fiets of lopend naar de werkplek of naar een bus- of treinstation, ontbreekt. De beweging die werknemers mislopen doordat ze 's avonds niet mogen trainen, kunnen ze moeilijk overdag comepenseren. Zonder sport is het lastig om aan de normen uit de Beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad te voldoen. Die beveelt aan: 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten. En dat is een minumum.

Afspraken maken over flexibele werktijden

Daarbij komt dat de werkplek thuis niet altijd ergonomisch verantwoord is en werken in een verkeerde houding in de hand werkt. Verkeerd zitten en lang in dezelfde houding zitten, brengt risico van fysieke overbelasting met zich mee waardoor werknemers allerlei lichamelijke klachten kunnen krijgen zoals rugklachten, hoofdpijn en KANS. Niet alleen zorgt regelmatig sporten voor de broodnodige lichaamsbeweging, sporten is ook goed voor de sociale contacten. Sporten helpt bovendien bij de opbouw van een goed afweersysteem en zou dus juist in coronatijd aangemoedigd moeten worden. Werkgevers profiteren er dus zelf ook van als ze sporten onder werktijd (tijdelijk) toestaan. Ze kunnen bijvoorbeeld met werknemers afspraken maken over flexibele werktijden zodat er ruimte ontstaat om overdag te sporten. Juist voor werknemers die thuiswerken is dit goed te realiseren.

Bijlagen bij dit bericht