Vanaf 1 juli gelijke bescherming voor zzp’ers

22 juni 2012 | Door redactie

Werken er in uw organisatie zzp’ers, dan hebben zij vanaf 1 juli 2012 recht op dezelfde bescherming op de werkplek als vaste werknemers. Dit blijkt uit een wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit) dat op 13 juni 2012 is gepubliceerd. Het uitgangspunt is dat de werkplek veilig moet zijn voor iedereen die in uw organisatie werkzaam is. Dit geldt dus ook voor zzp’ers.

In het bericht ‘Aanscherping van de arboregels voor zzp’ers’ heeft u eerder kunnen lezen dat staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief stuurde naar de Tweede Kamer om het Arbobesluit aan te passen. Onlangs is de wijziging van dit besluit (pdf) gepubliceerd in de Staatscourant. Hierdoor moet u zzp’ers die in uw organisatie werken vanaf 1 juli 2012 tegen dezelfde risico’s beschermen als vaste werknemers.

Zzp’ers die zelfstandig werken blijven zelf verantwoordelijk

De bescherming voor zzp’ers geldt bijvoorbeeld voor  de fysieke belasting, lawaai, temperatuur en trillingen. Op dit moment hoeft u zzp’ers die in uw organisatie werken, alleen te beschermen tegen ernstige risico’s. Door bepaalde arboregels voor zzp’ers en vaste werknemers gelijk te maken, wordt de handhaving van de arboregels makkelijker. Voor zzp’ers die niet in een organisatie werken, blijven gewoon dezelfde regels gelden als voorheen. Zij blijven dus grotendeels zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid.