Gros administratiekantoren heeft geen Wwft-procedures

15 augustus 2023 | Door redactie

Administratiekantoren hebben nog een lange weg te gaan op het gebied van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Recent onderzoek van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) wijst uit dat het merendeel van administratiekantoren geen Wwft-procedures heeft.

Uit het onderzoek van BFT, gehouden onder 100 administratiekantoren, komt niet alleen naar voren dat bijna driekwart geen Wwft-procedures heeft, maar ook dat de identificatie van klanten bij driekwart van de kantoren nog niet op orde is. Ook voldoet driekwart van de administratiekantoren niet aan de opleidingsverplichting vanuit de Wwft. De Wwft, die op 1 augustus 2008 in werking trad, verplicht onder andere accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren om een cliëntenonderzoek te doen en ongebruikelijke transacties te melden (artikel) bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland). De kans op fraude wordt op deze manier zoveel mogelijk beperkt.

Aanbevelingen voor procedures

Toezichthouder BFT constateerde in het verleden meerdere malen dat de naleving van de Wwft met name bij kleine, niet-georganiseerde administratiekantoren veel te wensen overlaat. Daarom hield het BFT in 2022 een informatiecampagne. Om onder andere het effect daarvan te peilen, zette het BFT onder 100 administratiekantoren een korte vragenlijst uit. De kantoren die meededen aan het onderzoek kregen naderhand van het BFT aanbevelingen voor:

  • het opstellen van procedures voor de Wwft en het risicobeleid;
  • het volgen van een opleiding;
  • het identificeren van cliënten.

Door middel van onder andere publicaties op het Forum Fiscaal Dienstverleners van de Belastingdienst en de intermediairdagen van de Belastingdienst blijft het BFT informatie verstrekken over de Wwft. De FIU-Nederland verklaarde in 2022 91.893 transacties verdacht, verdeeld over 16.213 dossiers. Deze zijn ter beschikking gesteld aan de (bijzondere) opsporingsdiensten en inlichtingen- en veiligheidsdiensten.