Afgekocht dga-pensioen telt niet mee voor gebruikelijk loon

Directeuren-grootaandeelhouders (dga's) kunnen er ook dit jaar nog voor kiezen om hun opgebouwde pensioen in eigen beheer fiscaalvriendelijk af te kopen. Maar dga's die dachten daarmee al een heel eind op streek te zijn voor hun 'gebruikelijk loon', kunnen wel eens van een koude kermis thuiskomen.

15 januari 2018 | Door redactie

Dat concludeert het Fiscaal Juridisch Adviesbureau (FJA) van Nationale Nederlanden op basis van een recente uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. In die zaak draaide het om de vraag of een pensioenuitkering meetelt voor het zogeheten gebruikelijk loon dat een dga voor zijn werkzaamheden hoort te krijgen. In 2018 is dat gebruikelijk loon € 45.000. Deze regeling is ingevoerd om te voorkomen dat dga’s zichzelf een schijntje aan salaris uitkeren om zo minder belasting te betalen.
Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde dat bij de beoordeling van het loon het salaris dat de dga krijgt voor zijn werk doorslaggevend is, en niet het totale beloningspakket. De pensioenuitkering van de dga telde dus niet mee voor het gebruikelijk loon.

Pensioen in eigen beheer afkopen met belastingkorting

Die lijn kun je dus doortrekken naar het pensioen in eigen beheer. Het kabinet heeft vorig jaar een streep gezet door het opbouwen van een pensioenpotje binnen de bv. Dus dga’s moeten nu gaan beslissen wat ze ermee gaan doen. Eén van de mogelijkheden (tool) is om het pensioen fiscaal vriendelijk af te kopen. Dit jaar en in 2019 geldt hiervoor een belastingkorting van respectievelijk 25% en 19,5%. Simpel gezegd krijgt de dga na aftrek van belasting de afkoopsom op de rekening gestort. Een dga met een goedgevuld pensioenspaarvarken zou dan al snel op de € 45.000-grens van het gebruikelijk loon kunnen zitten en dan dus voor dat jaar ‘klaar’ zijn.
Maar op basis van het vonnis van het gerechtshof in Den Bosch gaat die vlieger dus niet op, stelt het FJA. De pensioenuitkering telt niet mee en de dga zal daar bovenop dus nog een gebruikelijk loon moeten ontvangen.