Meeste risico van verzuim door sportblessures bij voetbal

5 oktober 2023 | Door redactie

Werknemers die aan sport doen lijkt een goede zaak, maar het is minder leuk als ze een blessure oplopen en zich daarom ziekmelden. Veiligheid.nl onderzocht welke sporten het meest blessuregevoelig zijn en welke blessures het vaakst op de spoedeisende hulp terechtkomen.

Het kan een hard gelag zijn, een ziekmelding van de werknemer vanwege een sportblessure, vooral als deze hierdoor langere tijd niet naar het werk kan komen. Werkgevers willen nog wel eens klagen over het feit dat zij moeten opdraaien voor de loondoorbetaling vanwege een activiteit in de vrije tijd van de werknemer. Toch overheerst de opvatting dat bewegen en sporten bijdraagt aan de gezondheid van de werknemer en dus toe te juichen is. Veel werkgevers bieden dan ook bedrijfssporten aan. Fitte en gezonde werknemers zitten lekkerder in hun vel, zijn productiever en tevredener. Dat alles draagt bij aan meer werkplezier en minder verzuim. Veiligheid.nl, het kenniscentrum letselpreventie, zette op een rij welke sporten de meeste blessures kennen en hoe vaak dit leidt tot een behandeling bij de Spoedeisende hulp (SEH).

Meeste sportblessures aan knie en rug

De meeste blessures deden zich in 2022 voor bij veldvoetbal (19%), fitness (17%) en hardlopen (13%). Het gaat bij voetbal om 5,6 blessures per 1000 uur. Van de blessures bij sport die terechtkomen bij de SEH is 30% toe te schrijven aan voetbal, 8% aan bewegingsonderwijs en 7% aan paardensport. Blessures die het vaakst voorkomen, zijn die aan knie en rug (beide 68%) en aan de enkel (60%). Knieblessures zijn doorgaans gecompliceerd en leiden vaak tot relatief lang ziekteverzuim. Ruim een kwart (26%) van de blessures bij voetballers is aan de knie. Ook zaalvoetbal, dat populair is als bedrijfssport, is berucht vanwege het risico op blessures. De werkgever kan bijvoorbeeld wel zorgen voor voorlichting over het belang van de juiste warming-up. De KNVB ontwikkelde hiervoor Voetbalfit.