Carrièrekansen belangrijk voor motiveren medewerkers

11 juli 2018 | Door redactie

Iedereen wil werk met voldoende uitdagingen. Een baan waarmee de persoonlijke vaardigheden optimaal benut worden. Doorgroeimogelijkheden en sterke carrièrevooruitzichten zorgen dat iedereen in uw organisatie gemotiveerd blijft en het beste van zichzelf geeft.

Voor een goed draaiende organisatie is het van belang dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Het is dus zaak om regelmatig bij de medewerkers te peilen of dat nog steeds zo is. Leidinggevenden doen er verstandig aan om – naast het jaarlijkse beoordelingsgesprek (tool) – tussentijds ook met hun team in gesprek te blijven. Dit geeft de medewerkers de kans om alvast na te denken over het verdere verloop van hun carrière. Daarnaast zorgt zo’n officieus gesprek ervoor dat medewerkers hun wensen makkelijker durven uit te spreken.

Carrièrevooruitzichten op meerdere manieren

Investeren in medewerkers helpt om het beste uit de werkrelatie te halen. Dit kan door cursussen, extra taken, salarisverhoging of een promotie, afhankelijk van de functie en de verwachtingen. Ook is het van belang dat medewerkers weten dat hun leidinggevende vertrouwen in hen heeft. Dat kan tot uitdrukking komen doordat de werknemer meer verantwoordelijkheid krijgt of mee mag denken over plannen, projecten en ideeën.

De balans opmaken in het eindejaarsgesprek

Het eindejaarsgesprek is het uitgelezen moment voor de leidinggevende om de balans op te maken of de medewerker nog in de juiste functie werkt, en nog tevreden en gemotiveerd is. Door te luisteren, vragen te stellen en feedback te geven (tool) wordt dit in kaart gebracht. Waar ziet de werknemer zichzelf over een jaar? Kent hij zijn talenten en weet hij waar zijn kracht ligt? Sluiten die talenten aan bij de carrière die de medewerker en de leidinggevende binnen de organisatie zien?