Nog maar een paar taboes op de werkvloer

26 augustus 2013 | Door redactie

Er zijn maar weinig taboes op de Nederlandse werkvloer. Medewerkers blijken er nauwelijks moeite mee te hebben om de hoogte van elkaars salaris te bespreken of om zo nu en dan een seksueel getinte opmerking te maken. Toch zijn er nog altijd een paar heilige huisjes.

Uit onderzoek van NationaleVacaturebank blijkt dat medewerkers in Nederland weinig taboes kennen. Medewerkers informeren bij elkaar naar het verloop van functioneringsgesprekken, de hoogte van het salaris en zijn zelfs niet vies van een seksueel getinte opmerking zo nu en dan. Het moet allemaal kunnen. Er zijn echter ook een paar zaken die medewerkers ongepast vinden of die ze liever voor zich houden. Zo keuren medewerkers een verzoek om te liegen tegen de leidinggevenden ten zeerste af.

Duidelijke ideeën over gepaste en ongepaste kleding

Medewerkers hebben zo hun eigen ideeën over wat wel of niet gepast is qua kleding op de werkvloer, maar 72% zal een ander niet aanspreken op een ordinaire of ongepaste kledingkeuze. Een spijkerbroek met scheuren kan bij de meeste medewerkers nog wel door de beugel, maar een diep decolleté en een kort rokje of een joggingbroek met gympen kunnen de meeste medewerkers niet waarderen. Daarnaast kwamen uit het onderzoek de onderstaande cijfers:

  • 50% houdt slaapkamergeheimen liever voor zich.
  • 17% heeft het nooit over drank- of drugsgebruik.
  • 16% vindt dat medewerkers eventuele gevoelens voor collega’s beter voor zich kunnen houden.