Wetsvoorstel: LKV banenafspraak vereenvoudigd

19 oktober 2023 | Door redactie

Demissionair minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft het voorstel voor de Wet vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Met het voorstel moet onder meer het loonkostenvoordeel (LKV) banenafspraak structureel worden en komt er een zogenoemde banenafspraakbonus.

De banenafspraak houdt in dat werkgevers in 2026 125.000 extra banen moeten hebben gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking ten opzichte van de nulmeting uit 2013. Om de banenafspraak en de quotumregeling gemakkelijker te maken, stelt het demissionair kabinet een aantal verbeteringen voor. Minister Schouten stuurde daarvoor het voorstel voor de Wet vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling naar de Tweede Kamer. Eén van de verbeteringen betreft het vereenvoudigen van het LKV banenafspraak (dat nu nog LKV ‘banenafspraak en scholingsbelemmerden’ heet).

LKV Banenafspraak moet structureel worden

Om het LKV banenafspraak te vereenvoudigen, worden drie wijzigingen aangebracht in de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Ten eerste moet het LKV banenafspraak structureel worden. Het doel daarvan is het vergroten van de duurzaamheid van de banen voor mensen uit de doelgroep banenafspraak. Verder wordt de doelgroepverklaring bij de aanvraag van dit LKV geschrapt. Werkgevers kunnen straks op basis van het doelgroepregister banenafspraak bepalen of ze voor een werknemer in aanmerking komen voor het LKV banenafspraak. Ook wil het kabinet de doelgroep van dit LKV harmoniseren met de doelgroep van de banenafspraak. Op dit moment verschilt de doelgroep voor dit LKV nog van de doelgroep banenafspraak. Dat komt door dat er drie groepen zijn waarvoor wél dit LKV aangevraagd kan worden, maar die niet behoren tot de doelgroep banenafspraak.

Bonus voor werkgevers die arbeidsbeperkten in dienst nemen

Om werkgevers te belonen om arbeidsbeperkten in dienst te nemen, wil het demissionair kabinet een zogenoemde banenafspraakbonus invoeren. Als de werkgever aan de voorwaarden voldoet, kan hij een bonus ontvangen van € 5.000 per gerealiseerde baan van gemiddeld 25,5 uur per week. Dit gebeurt door het bestaande LKV banenafspraak te verhogen met € 3,76 per verloond uur. Inclusief het LKV van € 1,01 per verloond uur bedraagt het LKV banenafspraak in dat geval € 4,77 per verloond uur, met een maximum van € 9.500 per jaar. Deze bedragen staan overigens nog niet vast, maar zijn wel indicatief.

Bijlagen bij dit bericht