Per 1 januari 2024 invoering wettelijk minimumuurloon

19 september 2023 | Door redactie

In de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor 2024 wordt de invoering van het minimumuurloon per 1 januari 2024 bevestigd. Vanaf die datum is het verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijke minimumuurloon te betalen.

Op 1 januari 2024 wijzigt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Vanaf dan is het verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijke minimumuurloon te betalen. Op dit moment geldt in de WML nog één vast minimummaandloon, terwijl het per sector of organisatie kan verschillen hoeveel uren er in een fulltime werkweek zitten. Bijvoorbeeld 36, 38 of 40 uur.

Transparanter en eerlijker minimumloon

Dat leidt er in de praktijk toe dat voor werknemers met een dienstverband van 40 uur per week een lager uurloon geldt dan voor werknemers met een dienstverband van minder dan 40 uur per week. Met de invoering van het wettelijk minimumuurloon geldt voor iedereen één uniform minimumuurloon en verdwijnen de vaste dag-, week- en maandbedragen. Dat maakt het minimumloon transparanter en eerlijker.

Loonsverhoging voor werknemers met meer dan 36-urige werkweek

Omdat de hoogte van het wettelijk minimumuurloon wordt afgeleid van het huidige feitelijke uurloon bij een dienstverband van 36 uur, leidt de invoering van het wettelijk minimumuurloon ook tot een loonsverhoging voor werknemers die een arbeidsduur van meer dan 36 uur per week hebben en het minimumloon verdienen. Voor uw organisatie kan dit dus een extra kostenpost betekenen.

Lees ook het verdiepingsartikel: Minimumloon per uur op komst

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.

Bijlagen bij dit bericht

Wettelijk minimumloon berekenen
Tools | Rekentools