Tool voor vergelijken van pensioenregelingen

5 juli 2016 | Door redactie

Sinds kort kunnen werknemers gebruikmaken van de Pensioenvergelijker. Deze tool komt voort uit de Wet pensioencommunicatie en maakt de verschillen tussen pensioenregelingen inzichtelijk.

Sinds deze maand zijn pensioenuitvoerders vanwege de Wet pensioencommunicatie verplicht om Pensioen 1-2-3 te gebruiken. Deze heeft de startbrief vervangen, die werknemers ontvingen bij de start van hun deelname aan een pensioenregeling. Naast de pensioenuitvoerders hebben ook de werkgevers een rol in de informatievoorziening over pensioen. Vorig jaar kwam er daarom een pensioenchecklist beschikbaar, waarmee werkgevers werknemers kunnen informeren over de pensioenregeling. Om de gevolgen van die regeling te kunnen overzien, is er nog een andere tool ontwikkeld: de Pensioenvergelijker.

Pensioenvergelijker nuttig bij baanwisseling

De Pensioenvergelijker maakt het mogelijk om eenvoudig twee pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Het instrument is met name handig voor een werknemer die van baan wisselt en zich afvraagt wat de pensioenregeling bij zijn nieuwe werkgever voor hem betekent. De informatie die de werknemer nodig heeft om de tool in te vullen, haalt hij uit laag 1 van Pensioen 1-2-3 van zowel de oude als nieuwe pensioenuitvoerder. De werkgever kan de werknemer eventueel adviseren over de vergelijking, bijvoorbeeld of waardeoverdracht zinvol is.
De Pensioenvergelijker (pdf) van de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars is te vinden op de site van pensioenuitvoerders. Zij hebben vaak al een deel van de vergelijking ingevuld.