Visuele vermoeidheid kan tot klachten leiden

12 januari 2011 | Door redactie

De ogen van werknemers hebben het zwaar vandaag de dag. Onder werktijd verwerken ze waarschijnlijk een groot deel van de werkdag digitale informatie van beeldschermen. Daarnaast kijken mensen in hun vrije tijd vaak tv en hebben een smartphone met een flink display. Visuele vermoeidheid ligt dan op de loer.

Van alle informatie die u verwerkt, komt zo'n 80% via uw ogen binnen. De komst van computers, iPods, navigatiesystemen, mobiele telefoons en andere gadgets met een beeldscherm heeft ervoor gezorgd dat de ogen van de gemiddelde werknemer eenvoudig overbelast raken. Deze overbelasting kan leiden tot zogenoemde visuele vermoeidheid. Gelukkig raken vermoeide ogen in principe niet beschadigd, maar overbelasting kan wel degelijk negatieve gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van werknemers.

Hoofdpijn en concentratieproblemen 

Veelvoorkomende klachten bij visuele vermoeidheid zijn hoofdpijn, concentratieproblemen en jeukende, branderige en droge ogen. Iedere werknemer die regelmatig met een computer werkt, loopt risico op dergelijke overbelasting.  De kans op klachten is echter het grootst bij werknemers van veertig jaar en ouder. Na het veertigste levensjaar gaat de kwaliteit van de ogen namelijk achteruit. Doordat de elasticiteit van de ooglens vermindert, neemt ook het vermogen af om de ogen op korte afstand scherp te stellen. Hierdoor wordt het scherp zien op het beeldscherm lastiger. Vaak hebben mensen niet door dat hun oogklachten veroorzaakt worden door intensief beeldschermgebruik.

Maatregelen tegen visuele vermoeidheid 

U kunt de nodige maatregelen nemen om de kans op klachten bij werknemers te verminderen. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat werknemers zich bewust worden van de hoeveelheid digitale prikkels in de omgeving. Het moet gebruikelijk worden om af en toe pauze te nemen bij veelvuldig gebruik van digitale schermen. Daarnaast zijn de afstand tot het scherm, het klimaat op kantoor en de hoeveelheid licht belangrijk. Er zijn ook brillenglazen die de klachten van visuele vermoeidheid kunnen verminderen.