Nieuwe handreiking tegen seksueel wangedrag uitgebracht

14 maart 2024 | Door redactie

Regeringscommissaris Hamer heeft een nieuwe versie van de handreiking tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag uitgebracht. De handreiking helpt werkgevers om te gaan met meldingen van seksueel wangedrag, maar zet nu ook in op cultuurverandering.

De nieuwe handreiking is de aangescherpte versie van de handreiking ‘Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’, die regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer bijna een jaar geleden naar buiten bracht. Dit ‘prototype’ moest organisaties vooral helpen om tot een ‘bevredigende, menselijke en rechtmatige afhandeling’ van meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te komen.

Handreiking ook gericht op preventie en aanpak

De nieuwe handreiking, genaamd ‘Cultuurverandering op de werkvloer. Over preventie en de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag’ (pdf), zet ook in op een cultuurverandering binnen organisaties. Daarmee is de handreiking expliciet ook gericht op de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er zijn drie ‘pilaren’ die samen het fundament vormen voor een cultuurverandering binnen organisaties, te weten:

  • stimuleer een veilige omgangscultuur;
  • werk aan een veilige en positieve organisatiestructuur; en
  • ontwikkel het ondersteunend systeem.

Voor elk van deze pilaren geeft de handreiking werkgevers handvatten. Daarnaast helpt de handreiking werkgevers onder meer met het maken van een risicoanalyse van de omgangscultuur en het vervolgens beperken van de vastgestelde risico’s.

Toegang tot meldprocedure en vertrouwenspersoon

Hamer roept werkgevers op om álle werkenden – dus ook zzp’ers en uitzendkrachten – te beschermen tegen seksueel wangedrag, bijvoorbeeld door ze toegang te geven tot een gedragscode (tool)meldingsprocotol (tool) en vertrouwenspersoon (tool).
De handreiking is met meer dan 100 pagina’s lijvig te noemen. Hamer en haar team werken aan een praktische tool, om het zo voor elke organisatie mogelijk te maken om op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Bijlagen bij dit bericht