Eigenrisicodragerschap vóór 1 april aanvragen!

17 maart 2014 | Door redactie

Als uw organisatie per 1 juli 2014 eigenrisicodrager voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) wil worden, of het eigenrisicodragerschap juist wil beëindigen, moet u dit vóór 1 april doorgeven aan de Belastingdienst. Deze wijziging moet u namelijk minimaal 13 weken vóór inwerkingtreding melden.

Eén van de premies werknemersverzekeringen die uw organisatie ieder aangiftetijdvak afdraagt, is de gedifferentieerde premie voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). Medewerkers die gedeeltelijk of niet-blijvend arbeidsongeschikt worden, kunnen na twee jaar ziekte in aanmerking komen voor een uitkering van UWV. Via de WGA-premie draagt u bij aan die uitkering. U kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager voor de WGA te worden. Uw organisatie betaalt dan geen gedifferentieerde WGA-premie. Hebben uw medewerkers recht op een WGA-uitkering, dan draait uw organisatie zelf hiervoor op als u eigenrisicodrager bent.

Nog tien jaar lang verantwoordelijk voor lopende WGA-uitkeringen

Als u eigenrisicodrager voor de WGA wilt worden, moet u dit uiterlijk 31 maart doorgeven aan de fiscus. Gebruik hiervoor het formulier van de Belastingdienst (pdf). Houd dan wel rekening met het inlooprisico: ook bestaande WGA-uitkeringen – die dan nog door UWV worden betaald – komen voor uw rekening op het moment dat u eigenrisicodrager wordt.
Is uw organisatie al eigenrisicodrager en wilt u dit beëindigen, gebruik ook dan het formulier van de fiscus. Wel moet u er dan rekening mee houden dat het eigenrisicodragerschap nawerkt, het zogenoemde uitlooprisico. Dit betekent dat u tien jaar lang verantwoordelijk blijft voor de resterende duur van lopende WGA-uitkeringen. UWV neemt de betaling van bestaande uitkeringen dus niet direct van u over.