Verruiming van vrijstelling voor ov-abonnement

19 september 2023 | Door redactie

Per 2024 moet de vrijstelling waarmee werkgevers onbelast een ov-abonnement kunnen verstrekken aan werknemers worden verruimd, zo werd op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Lees ook het nieuwsartikel Verruiming vrijstelling ov-kaart ook voor business-card

Op dit moment zijn er twee regelingen voor het onbelast verstrekken van ov-abonnementen en voordeelurenkaarten. In het Belastingplan 2024 wordt een verruiming voorgesteld van de gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR).

Gerichte vrijstelling voor privégebruik ov-kaart

Mede door de toename van administratieve lasten vanwege het hybride werken, wordt voorgesteld om het privégebruik van een ov-kaart die wordt vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld gericht vrij te stellen. Hierdoor is, ongeacht hoe een werkgever een ov-kaart aanbiedt aan de werknemer, geen belasting verschuldigd, als de werknemer de ov-kaart ook (in welke mate dan ook) voor zakelijke reizen (waaronder woon-werkverkeer) gebruikt.

Geen registratie privé- en zakelijk gebruik

Zolang de werkgever aannemelijk kan maken dat sprake is van zakelijk gebruik, hoeft hij geen registratie van privé- en zakelijk gebruik meer bij te houden om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Dit is een vereenvoudiging ten opzichte van de huidige situatie: het verschil tussen enerzijds vergoeden en verstrekken en anderzijds ter beschikking stellen, komt te vervallen. Bovendien kan de verruimde vrijstelling een stimulans zijn om het openbaar vervoer (verdiepingsartikel) te gebruiken voor zowel zakelijke als privéreizen.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.