Veel organisaties verkennen in deze economisch onzekere tijden alle mogelijkheden om te bezuinigen. Ook het opleidingsbudget ontsnapt niet aan de bezuinigingen. Sinds 2008 hebben werkgevers in het bedrijfsleven hun scholingsbudget teruggebracht met gemiddeld 2%.
Misschien heeft uw organisatie ook flink het mes gezet in het opleidingsbudget om daarmee een evenwichtige begroting te bereiken. Rigide bezuinigen is echter geen goed idee. Daarmee kunt u werknemers wegjagen. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral onder hoogopgeleide werknemers de ontevredenheid over hun loopbaanmogelijkheden groeit. Ontneemt u deze groep werknemers de kans om zich te ontwikkelen, dan kan dat voor hen wel eens aanleiding zijn om over te stappen naar een andere organisatie. En dat terwijl u de komende jaren iedere werknemer hard nodig heeft.
Wilt u geen groeiende groep morrende werknemers in uw organisatie, wees dan voorzichtig met bezuinigingen op studiekosten. Heeft u geen keus, zorg dan voor alternatieven. Als u uitlegt hoe de zaken er financieel voorstaan, zal iedere werknemer begrijpen dat hij in deze tijden geen extreem dure opleiding kan volgen. Maar laat tegelijkertijd zien welke opleidingsmogelijkheden u wel kunt bieden. Er zijn verschillende manieren waarop u binnen de organisatie goedkoop kennisdeling kunt stimuleren – via interne cursussen, workshops of leren op de werkplek. Dat voorkomt scheve gezichten van werknemers die hogerop willen.