Thuiswerken blijft, maar geef het kantoor niet zomaar op!

Steeds vaker wordt er in de media voor gepleit om het kantoor zoals we dat voor corona kenden, in te krimpen of misschien wel helemaal op te heffen. Al die ongebruikte bedrijfsruimte is een dure grap en thuiswerken is een blijvertje. Wees echter niet te snel met het opgeven van het kantoor.

2 september 2020 | Door redactie

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Het grote experiment met thuiswerken waar de coronapandemie werkenden wereldwijd toe dwong, blijkt geslaagd. Maar dat houdt niet in dat we de kantoren massaal moeten sluiten en afschaffen, want ze hebben nog altijd een belangrijke functie, ook al zal die anders zijn dan voor de coronacrisis.
Het kantoor is niet alleen een plek om achter een computer te gaan zitten werken. Het is ook een omgeving waarin de bedrijfscultuur heerst en in stand wordt gehouden. Een plek waar medewerkers fysiek met elkaar in contact komen, zoals tijdens het praatje bij de koffieautomaat of een potje tafeltennis. Op kantoor kunnen leidinggevenden hun medewerkers makkelijker bijsturen en in de ogen kijken om te zien hoe het daadwerkelijk met ze gaat. Ondanks alle voordelen van het thuiswerken kan geen videovergadering daartegenop.

Menselijk contact wordt gemist

De term ‘ontmoetingsplek’ wordt vaak genoemd als nieuwe functie voor het kantoor. Organisaties moeten dat gaan faciliteren. Want als medewerkers samen in een ruimte zijn, stimuleert dat hun creativiteit en innovatief denken. Hoewel het thuiswerken veel werknemers goed bevalt, missen medewerkers hun collega’s, het menselijke contact. Datzelfde geldt voor leidinggevenden; het is toch lastiger peilen hoe het met iemand gaat via een beeldscherm dan bij 1-op-1-contact. Laat staan om iemand digitaal te motiveren.