Checklist voor werken met uitzendbureaus en uitzendkrachten

14 juli 2017 | Door redactie

Werkgevers die uitzendkrachten inhuren zijn medeverantwoordelijk voor een wettige werkwijze van het uitzendbureau. Om werkgevers hierbij een hulpmiddel aan te reiken, is een checklist ontwikkeld.

Werkgevers (inleners) en uitzendbureaus (uitleners) van uitzendkrachten delen met elkaar de verantwoordelijkheid voor eerlijk, gezond en veilig uitzendwerk. Als het uitzendorganisatie zijn zaakjes niet op orde heeft, kan de werkgever hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Met een nieuwe checklist kunnen inleners bepalen of zij op de juiste manier met uitzendkrachten werken. De checklist is ontwikkeld door Inspectie SZW, in samenwerking met de Belastingdienst en betrokken partijen uit de uitzendbranche.

Aandachtspunten voor werken met uitzendbureau

In de checklist beantwoordt de werkgever negen checkvragen over het uitzendbureau waarmee hij samenwerkt of wil gaan samenwerken, zoals: is het uitzendbureau gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid? Factureert het uitzendbureau correct? Heeft het uitzendbureau een G-rekening (tool)? Bij elke vraag krijgt de werkgever uitgelegd waarom hij dit punt moet controleren en hoe hij dit kan doen. Na het invullen krijgt de werkgever te zien wat eventuele aandachtspunten zijn.

Bij 33% van inspecties sprake van overtreding

Het (blijven) controleren van een uitzendbureau is voor de inlener geen overbodig werk. Sommige uitzendbureaus overtreden de wet, bijvoorbeeld door onderbetaling, illegale tewerkstellingen of te lange werkdagen. Inspectie SZW constateerde in 2016 bij 33% van de 221 inspecties bij uitzendbureaus een overtreding en legde voor meer dan € 1,3 miljoen aan boetes op. In totaal ontving Inspectie SZW vorig jaar ruim 800 meldingen over uitzendbureaus. Een groot deel hiervan kwam van Poolse uitzendkrachten, die ook het grootste slachtoffer van onderbetaling waren.