Soepelere kijk op diploma kan arbeidstekort tegengaan

30 november 2023 | Door redactie

Door de krappe arbeidsmarkt zijn veel werkgevers geneigd maatregelen te nemen om personeelstekorten op te lossen. Opvallend is dat grote tekorten vaak te vinden zijn in sectoren waar strikte diploma-eisen worden gesteld.

Voorbeelden van sectoren met grote personeelstekorten zijn de ICT-branche, techniek en zorg. Maar ook in de financiële dienstverlening en bij grote overheidsinstellingen is het lastig om aan de slag te gaan zonder het juiste papiertje. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staan er op dit moment 416.000 vacatures open, terwijl het onbenut arbeidspotentieel maar liefst de 1,2 miljoen aantikt.

Focus op ervaring en competenties

Een voor de hand liggende benadering is om strenge diploma-eisen te heroverwegen en meer te focussen op ervaring en competenties (artikel). Zo stelt een bedrijf zich een stuk toegankelijker op voor een grotere groep beschikbare kandidaten. Ondanks dat diplomavereisten over het algemeen met een goede reden worden opgesteld – voor veel functies zijn ze essentieel –, weerhouden ze soms onnodig ervaren en competente mensen van een passende baan. Een diploma zegt immers niet alles over de capaciteiten van een werknemer. Veel IT-professionals hebben bijvoorbeeld aanzienlijke vaardigheden kunnen ontwikkelen via zelfstudie, online cursussen of praktijkervaring. Sales- en marketingprofessionals laten hun competentie meestal zien via prestaties en resultaten in plaats van een diploma. Ook in de bouw- en technieksector is praktijkervaring vaak doorslaggevend.

Zoeken naar kwaliteit zonder diploma

Werkgevers met veel openstaande vacatures kunnen verschillende benaderingen overwegen om de afhankelijkheid van hoge diplomavereisten te verminderen. Dit begint bij een aangepast wervingsproces (toolbox): het plaatsen van competentiegerichte vacatureteksten, het stellen van praktijkgerichte interviewvragen en het toepassen van praktische tests of assessments om vaardigheden te meten. Ook kan de focus gericht worden op alternatieve kwalificaties, zoals branche-erkende certificeringen of relevante trainingen. Een werkgever kan er daarnaast voor openstaan om potentiële ongediplomeerde kandidaten via mentorprogramma’s of interne opleidingen (tool) te trainen. Het voordeel hiervan is dat er direct bedrijfsspecifieke vaardigheden aangeleerd worden.