Ongewenste blauwe vinkjes in WhatsApp? Gewoon uitvinken!

5 september 2019 | Door redactie

WhatsApp laat niet alleen zien of een bericht is aangekomen, maar ook of het gelezen is. De beruchte blauwe vinkjes die dit aangeven, kunt u ook gewoon uitzetten.

Messengerdienst WhatsApp lanceerde enkele jaren geleden de blauwe vinkjes waarmee zichtbaar is of de ontvanger een bericht gelezen heeft. Twee piepkleine symbooltjes, maar o zo geliefd en gehaat tegelijk. De blauwe vinkjes zijn namelijk een handige optie die de communicatie vergemakkelijken, maar ze maken tegelijkertijd inbreuk op de privacy. Al helemaal omdat ook nog eens te zien is hoe laat het bericht gelezen is.

Leesbewijzen uitvinken in WhatsApp

Als u WhatsApp ook gebruikt voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld in de omgang met collega's, vindt u het misschien niet wenselijk dat uw contacten kunnen zien of en wanneer u een bericht gelezen heeft. De blauwe vinkjes (door WhatsApp 'leesbewijzen' genoemd) kunt u zowel in de iOS- als de Android-versie uitschakelen. Hier komt u in de app via 'Instellingen', 'Account' en 'Privacy'. In Android moet u eerst nog de drie menupuntjes aanklikken. Enige nadeel: u kunt vervolgens zelf ook niet meer zien of anderen úw berichten hebben gelezen.

Bijlagen bij dit bericht