Invoering definitie IKV uitgesteld tot 2027

18 december 2023 | Door redactie

De invoering van de definitie van de inkomstenverhouding (IKV) is opnieuw uitgesteld. De nieuwe deadline is 1 januari 2027. Dat schrijft demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Inkomstenverhoudingen (IKV’s) zijn de basis van de werknemersgegevens. Het is daarom belangrijk dat een werkgever de informatie rond inkomstenverhoudingen goed in zijn aangifte loonheffingen opneemt, zodat ze juist in de polisadministratie terechtkomen. Om de kwaliteit van de polisadministratie te verbeteren, wil het kabinet een precieze definitie van het begrip IKV vastleggen. De invoering hiervan loopt echter steeds weer vertraging op. Het begrip moest aanvankelijk gaan gelden per 1 januari 2022, maar de invoering werd meerdere malen uitgesteld. Ook de laatst gestelde deadline van 1 januari 2026 blijkt nu niet haalbaar. De ‘nieuwe’ deadline is 1 januari 2027. Dat liet demissionair minister Van Gennip van SZW per brief weten aan de Tweede Kamer.

Update verouderde systemen UWV zorgt voor vertraging

De reden van het uitstel is dat UWV de implementatie per 2026 van het Besluit IKV niet kan garanderen. UWV werkt moment aan de vervanging van verouderde softwaresystemen. Voor een invoering per 2026 moet UWV verouderde, kwetsbare systemen langer gebruiken en de invoering van andere wetgeving en beleidswijzigingen uitstellen. UWV heeft een ‘commitment afgegeven’ voor een implementatie van het Besluit IKV per 1 januari 2027. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Het wijzigingstraject van het Besluit IKV moet afgerond zijn, want dan kunnen de definitieve regels rondom het gebruik van de IKV in samenhang met de vervanging van de verouderde systemen bezien worden. Ook moet UWV nog een uitvoeringstoets doen over het gewijzigde Besluit IKV en nog op te stellen uitgangspunten over de werkgeversbetalingen. Om de handhaving van het gebruik van het IKV in de loonaangifte te verbeteren werkt de staatssecretaris van Financiën aan een codificatie van de al voor de IKV geldende voorschriften.