Wijzigingsbesluit werkgeversbetaling ter consultatie

13 juli 2023 | Door redactie

Om de kwaliteit van de polisadministratie te verbeteren moet er een precieze definitie komen van het begrip inkomstenverhouding. De inwerkingtreding daarvan is echter al enkele malen uitgesteld. Dit kwam mede doordat werkgevers de voorgestelde wijze voor het opgeven van werkgeversbetalingen te ingewikkeld vonden. Er ligt nu een concept wijzigingsbesluit ter consultatie om dat te vereenvoudigen.

Inkomstenverhoudingen (IKV’s) zijn de basis van de werknemersgegevens. Het is daarom belangrijk dat een werkgever de informatie rond inkomstenverhoudingen goed in zijn aangifte loonheffingen opneemt, zodat ze juist in de polisadministratie terechtkomen. Deze gegevens worden door onder meer de Belastingdienst, UWV en het CBS gebruikt voor veel doeleinden. Om de kwaliteit van de polisadministratie te verbeteren, is er in het Besluit IKV een precieze definitie van het begrip IKV vastgelegd. Dit besluit moest aanvankelijk per 1 januari 2022 in werking treden, maar werd verschillende keren uitgesteld. Eén van de redenen daarvoor was dat werkgevers de voorgestelde wijze van het opgeven van werkgeversbetalingen te ingewikkeld vonden voor de praktijk. Bij werkgeversbetalingen betalen werkgevers naast het loon een UWV-uitkering door aan een werknemer. Het concept wijzigingsbesluit dat dit moet vereenvoudigen staat nu open ter internetconsultatie

Afzonderlijke IKV’s voor loon en uitkering te ingewikkeld

Het uitgangspunt van het Besluit IKV was bij de publicatie in 2021 dat de werkgever elke dienstbetrekking of uitkeringsverhouding in een afzonderlijke IKV moest opgeven. Maar volgens werkgevers was het erg ingewikkeld om het loon en de uitkering in aparte IKV’s op te geven. Dit gold vooral bij uitkeringen op grond van de Ziektewet (ZW) en de Wet arbeid en zorg (WAZO). Het concept wijzigingsbesluit dat nu ter consultatie openstaat moet deze complexiteit verminderen.

Vereenvoudiging van werkgeversbetalingen

Het concept wijzigingsbesluit bevat de volgende vier wijzigingen:

  • Werkgevers geven ZW-uitkeringen en WAZO-uitkeringen in combinatie met het loon tijdens de dienstbetrekking – zoals bij werkgeversbetalingen – niet meer in twee aparte IKV’s aan, maar in één IKV.
  • Het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen wordt aangepast door het opnemen van de ZW- en WAZO-uitkeringen met het loon in één IKV. Hierdoor zijn de uitkeringen en het loon niet meer afzonderlijk zichtbaar in de polisadministratie. Daarom kan UWV, als werknemers door bijzondere omstandigheden een lager loon ontvangen, bij de berekening van het dagloon gebruikmaken van een vervangend tijdvak. Hierdoor valt het dagloon niet lager uit als de werknemer een uitkering aanvraagt.
  • Werkgevers zijn verplicht om een nieuwe IKV aan te maken als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege omgezet wordt in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
  • De formulering van de eerste drie uitzonderingen in het Besluit IKV wordt aangescherpt door een verwijzing naar de Pensioenwet. Het gaat hierbij om de uitzonderingen op het uitgangspunt dat uitkeringen per rechtsbetrekking in een afzonderlijke IKV moeten worden opgenomen. De aanscherping moet verduidelijken dat de uitzonderingen van toepassing zijn op alle soorten pensioenfondsen die ouderdomspensioenen, nabestaandenpensioenen of arbeidsongeschiktheidspensioenen uitkeren.

 De consultatie staat open tot en met 7 augustus 2023.