Arbeidsomstandigheden in schoonmaak niet optimaal

Inspectie SZW controleerde bij steekproef de omstandigheden rond schoonmaak in vijf vakantieparken. Daarbij kwamen diverse overtredingen aan het licht. Zo moesten werknemers te lange werkdagen maken en kregen ze niet de vergoeding waar ze recht op hebben.

5 augustus 2021 | Door redactie

De zomermaanden zijn drukke maanden voor vakantieparken, zeker nu mensen massaal op vakantie in eigen land gaan. Er wordt nu dus ook veel geëist van schoonmakers en daarbij blijken dingen fout te gaan, stelt Inspectie SZW (ISZW). In arbo-opzicht is vooral problematisch dat schoonmakers te lange werkdagen moeten maken en dat ze voor hun inzet minder betaald krijgen dan waar ze recht op hebben. Zo constateerde ISZW dat één van de gecontroleerde parken geen urenregistratie van de werkzaamheden kon overleggen. Verder werden er schoonmakers aangetroffen die geen vergunning hadden om te werken of die niet mochten werken omdat ze een uitkering hadden. Ook werden er gevallen van identiteitsfraude ontdekt.

Oververmoeidheid of te grote fysieke belasting 

ISZW hield een steekproef bij vijf Nederlandse vakantieparken in de maanden juni en juli. Onderwerp was hoe de arbeidsomstandigheden bij de schoonmaak geregeld waren. Vaak zijn die werkzaamheden uitbesteed aan een schoonmaakbedrijf of worden de schoonmakers ingeleend bij een uitzendbureau. Regelmatig te lang door moeten werken, bijvoorbeeld zonder pauzes, kan leiden tot oververmoeidheid, te grote fysieke belasting of werkstress.

Bijlagen bij dit bericht