Compensatie eHerkenning blijft tot komst nieuw inlogmiddel

30 januari 2023 | Door redactie

Ondernemers en organisaties blijven recht houden op de compensatie van de kosten van eHerkenning tot het moment dat de overheid met een nieuw kosteloos publiek inlogmiddel komt waarmee zij kunnen inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dit heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën op vragen geantwoord.

Vandaag de dag moeten ondernemers en organisaties die gebruikmaken van Mijn Belastingdienst Zakelijk om hun aangiften te doen, inloggen met eHerkenning (video). De aanschaf van deze digitale sleutel kost wel geld en daarom is er een compensatieregeling opgetuigd. Deze compensatieregeling is onlangs voor twee jaar verlengd. En die verlenging, belooft staatssecretaris Van Rij, loopt door tot het moment dat er een nieuw kosteloos inlogmiddel is.

Bezig met ontwikkelen kosteloos publiek inlogmiddel

Momenteel is de overheid bezig met het ontwikkelen van een kosteloos publiek inlogmiddel. Het gaat hierbij niet om een inlogmiddel dat de Belastingdienst ontwikkelt. Er komt dus geen eigen inlogmiddel van de fiscus. Het moet gaan om een inlogmiddel dat burgers en ondernemers kunnen gebruiken als authenticatiemiddel voor het hele publiek domein en waar ze op kunnen vertrouwen. Zo is het ook opgenomen in het wetsvoorstel Wet digitale overheid. Dit voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer ter behandeling.

EHerkenning heeft wettelijke basis

Volgens de Hoge Raad heeft de verplichting om met eHerkenning aangifte te doen een wettelijke basis. Aan deze verplichting mogen ook kosten zijn verbonden maar deze mogen niet onevenredig hoog zijn.