Let op: fiscale eenheid kan geen eHerkenning aanvragen

14 december 2021 | Door redactie

De BTW-aangifte loopt vanaf 2022 via het nieuwe ondernemersportaal van de Belastingdienst. Daar kunnen bv’s alleen inloggen met de zogeheten eHerkenning. Een fiscale eenheid voor de BTW moet er daarbij op letten dat zij niet zelf deze digitale sleutel kan aanschaffen. Dat moet een onderneming binnen de eenheid regelen.

Ondernemers kunnen vanaf 2022 niet meer terecht op het ‘oude portaal’ van de fiscus voor hun BTW-aangifte. Zij moeten overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dit betekent dat bv’s die zelf aangifte doen eHerkenning moeten hebben om in contact te komen met de Belastingdienst. Voor eenmanszaken geldt dat zij kunnen blijven inloggen met DigiD.

Tijdig eHerkenning regelen voor BTW-aangifte

Eerder is bijvoorbeeld de aangifte voor de vennootschapsbelasting al via Mijn Belastingdienst Zakelijk gaan lopen, en nu volgt dus ook de BTW-aangifte. Dit betekent dat een deel van de ondernemingen op tijd moet zorgen voor eHerkenning om in te kunnen loggen. BTW-ondernemers die maandaangifte doen moeten dat dus (ruim) vóór eind februari 2022 regelen, voor de BTW-aangifte over januari 2022. Ondernemingen met een kwartaalaangifte moeten uiterlijk eind april hun aangifte over het eerste kwartaal inleveren.

Fiscale eenheid voor de BTW en eHerkenning

Voor ondernemingen die samen een fiscale eenheid voor de BTW vormen is er een extra aandachtspunt. De fiscale eenheid is namelijk zelf niet ingeschreven in het Handelsregister en kan daarom zelf geen eHerkenning aanvragen. Daarom moet één van de leden van de eenheid die aanvraag doen. Deze onderneming machtigt dan een werknemer om de aangifte te doen voor de fiscale eenheid. Deze werknemer moet daarvoor binnen het eHerkenningsmiddel bevoegdheid krijgen voor de dienst ‘Omzetbelasting voor Fiscale Eenheden’, zo meldt de fiscus.

Compensatie voor aankoop eHerkenning

Als een onderneming de eHerkenning alléén nodig heeft voor de aangifte, kan zij een speciale variant van de digitale sleutel aanschaffen. Dat is de zogenoemde ‘Belastingdienst EH3’. Voor de aanschaf van deze eHerkenning kan de onderneming ook een compensatie aanvragen van € 24,20 per jaar.

Meer informatie over de BTW-aangifte vindt u in de toolbox Stap voor stap naar een foutloze BTW-aangifte.