Man-vrouwverhouding in bedrijven tastbaar door tool

13 februari 2024 | Door redactie

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft onlangs de SER Dataverkenner gelanceerd. Deze tool geeft inzicht in de man-vrouwverhouding in de top en subtop van organisaties en biedt werkgevers de mogelijkheid om van elkaars diversiteitsaanpak te leren.

Op 1 januari 2022 trad de Wet evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen in werking. Deze wet bevat twee maatregelen. De eerste is de invoering van een ‘ingroeiquotum’ voor de man-vrouwverhouding in een raad van commissarissen (rvc). Nederlandse beursgenoteerde organisaties moeten bij nieuwe benoemingen ervoor zorgen dat de rvc voor minimaal een derde uit vrouwen en voor minimaal een derde uit mannen bestaat. Als een benoeming de verhouding (artikel) niet evenwichtiger maakt, is deze nietig.
De tweede maatregel is de verplichting voor grote vennootschappen om zelf passende en ambitieuze streefcijfers op te stellen die de verhouding tussen het aantal vrouwen en het aantal mannen in het bestuur, de rvc en leidinggevende functies evenwichtiger maken. Aanvullend moeten deze organisaties jaarlijks rapporteren aan de SER over de voortgang en hun plan van aanpak.

Cijfers per bedrijf, bedrijfsgrootte en bedrijfstak

De SER heeft de gegevens vanuit deze rapportageverplichting verwerkt in de SER Dataverkenner. Deze tool geeft informatie over de man-vrouwverhouding in bedrijven en sectoren, de streefcijfers en de plannen van werkgevers om de ambities te realiseren. In de tool zijn gegevens over meer dan 2.000 bedrijven opgenomen. Door de tool kunnen organisaties van elkaar leren en zich door elkaars aanpak laten inspireren. Ook is de tool bijvoorbeeld interessant voor ondernemingsraden, die op basis van de wet de taak hebben om gelijke behandeling van mannen en vrouwen te bevorderen.

Man-vrouwverhouding is nog niet op orde

Uit de zogeheten SER Scorecard 2024, die gebaseerd is op de rapportages van bedrijven over het boekjaar 2022, blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Het percentage vrouwen in het bestuur nam tussen 2020 en 2022 toe van gemiddeld 13,8% naar 14,7%. In de rvc was de stijging wel wat groter: van gemiddeld 21,9% vrouwen in 2020 naar 26,2% eind 2022. De subtop bestond voor gemiddeld 26,3% uit vrouwen. Die subtop is een belangrijk ‘reservoir’ voor vrouwen in de top.