Toch nog nieuwe pdf Handboek Loonheffingen 2019

29 augustus 2019 | Door redactie

Hoewel hij even op zich heeft laten wachten, heeft de Belastingdienst toch nog een nieuwe pdf van het Handboek Loonheffingen 2019 gepubliceerd. Hierin is informatie toegevoegd over wanneer er sprake is van een dienstbetrekking en wat de fiscale regels zijn als een werkgever een studietoelage wil geven voor kinderen van werknemers.

In de juli-versie van het Handboek Loonheffingen 2019 is op verschillende plekken informatie toegevoegd over het onbelast uitdelen van een studietoelage aan een kind van een werknemer. Zo staat er in paragraaf 4.2 hoe werkgevers moeten bepalen of een studietoelage loon voor de werknemer vormt of niet, gaat paragraaf 6.2 in op de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) over een studietoelage en schrijft paragraaf 7.3.3 voor dat werkgevers de groene tabel voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen voor een studietoelage moeten toepassen.

Uitkering aan derde belasten

Ook het begrip ‘dienstbetrekking’ komt aan bod. In paragraaf 1.1.4 heeft de Belastingdienst namelijk informatie toegevoegd over wat er gebeurt als uw organisatie in verband met de dienstbetrekking van een werknemer een uitkering doet aan een derde. Als alleen die derde recht heeft op die uitkering – en de werknemer dus niet – moet de werkgever daarop loonbelasting inhouden. Hoewel deze informatie in meer situaties van belang is, is er óók sprake van als een kind van een werknemer een zelfstandig recht krijgt op een studietoelage.

Trefwoordenregister van Rendement

Tot 2017 publiceerde de Belastingdienst elk kwartaal een nieuwe pdf van het Handboek Loonheffingen. In 2018 verdween de april-editie al en dit jaar leek het erop dat er ook geen versie per 1 juli zou komen. Inmiddels heeft de Belastingdienst die toch nog gepubliceerd. Gebruikers die er de voorkeur aan geven om het Handboek op papier te raadplegen, moeten het zelf printen. Een trefwoordenregister is dan erg handig, maar de Belastingdienst maakt dit al jaren niet meer. Zoals ieder jaar heeft Rendement het ontbrekende register alsnog voor u samengesteld. 

Bijlagen bij dit bericht