EIA-aftrekpercentage gaat in 2024 naar 40%

19 september 2023 | Door redactie

Op Prinsjesdag is aangegeven dat met ingang van 2024 het fiscale voordeel van de energie-investeringsaftrek (EIA) verlaagd wordt: het percentage (nu 45,5%) gaat naar 40%. Met deze verlaging worden overschrijdingen van het budget uit eerdere jaren ingelopen.

Ondernemers kunnen de EIA claimen voor investeringen die hun bedrijfsvoering energiezuiniger maken. Het kabinet heeft eerder dit jaar aangekondigd dat zowel het aftrekpercentage als het maximale investeringsbedrag per onderneming voor de EIA vanaf 2024 omlaaggaan. In het Belastingplan is aangegeven dat het percentage wordt verlaagd naar 40%. Hierdoor lopen de overschrijdingen van het budget uit vorige jaren terug met € 45 miljoen in 2024, € 50 miljoen in 2025 en € 55 miljoen in 2026.

Voorwaarden om van de EIA te profiteren

Voor het claimen van de EIA gelden onder meer deze voorwaarden:

  • het investeringsbedrag is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel;
  • het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt;
  • het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst (artikel).

EIA blijft in elk geval voortbestaan tot 1 januari 2029

Twee onderzoeksbureaus concludeerden eerder dat de EIA op zich een doelmatig instrument is voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, alhoewel niet iedereen profiteert van de investeringsaftrek. De onderzoekers bevelen daarom onder meer aan om de EIA-drempel voor het mkb te verlagen, bijvoorbeeld door vooral technieken op de Energielijst te zetten die toepasbaar zijn in het middenbedrijf. Op basis van de evaluatie ziet het kabinet genoeg reden om de EIA voort te zetten, in elk geval tot 1 januari 2029. Tegen die tijd moet een nieuwe afweging worden gemaakt over het voortzetten van de regeling. Wel wil het kabinet nog nader onderzoeken of het vanuit overheidsperspectief misschien effectiever is om de aftrek te vervangen door een directe subsidie. Het kabinet zal de Tweede Kamer in 2024 over de uitkomst informeren.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.