De 80/20-regel toepassen voor betere resultaten

In organisaties zorgt 20% van de werknemers voor 80% van de productie. Dit is één voorbeeld van de 80/20-regel, officieel bekend als het Pareto-principe. Hoe past u het Pareto-principe toe op uw afdeling of team?

11 november 2020 | Door redactie

De Italiaanse econoom Vilfredo Pareto werd de naamgever van het principe toen hij eind negentiende eeuw becijferde dat 80% van het land in Italië in bezit bleek van 20% van de Italiaanse bevolking. Het principe werd al snel overgenomen en algemener toegepast: 80% van de uitkomsten worden bepaald door 20% van de oorzaken. Ook binnen organisaties en op de werkvloer is het principe toepasbaar. Zo leveren 20% van de aangeboden producten en diensten 80% van de totale omzet op. Ook zorgen 20% van de werknemers voor 80% van de problemen op de HR-afdeling.

Pareto-principe en timemanagement

Met behulp van de 80/20-regel kunt u analyseren welke inspanning uw afdeling of team het meeste resultaat oplevert. Stel dat er een probleem is, kunt u prioriteiten stellen op basis van de 80/20-regel om tot een zo doeltreffend mogelijke oplossing te komen. Ook is timemanagement van uw team erg belangrijk. Volgens het Pareto-principe zorgt 20% van de taken van werknemers voor 80% van hun resultaat. Werknemers moeten dus duidelijke doelen weten te stellen en op zoek gaan naar wat belangrijk en wat minder belangrijk in hun werk is. Op basis van deze prioriteiten stellen ze een concreet plan op om hun output te optimaliseren.

20% van de gevaren aanpakken om 80% te voorkomen

Ook voor de gezondheid en veiligheid van werknemers kan het 80/20-principe interessant zijn. Het helpt namelijk om prioriteiten te stellen bij de aanpak van mogelijke gevaren op de werkvloer. Als u ervan uit gaat dat 80% van de bedrijfsongevallen ontstaan zijn door 20% van de gevaren, is het belangrijk om te focussen op díe 20% van de gevaren.

 

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten