Een manager moet meer doen dan ‘sorry’ zeggen

Een manager of leidinggevende maakt wel eens een fout. Net als zijn werknemers dat ook wel eens doen. Daar waar een werknemer vaak kan volstaan met een simpele ‘sorry’, zal een manager echter meer tekst en uitleg moeten geven. Werknemers vermoeden namelijk vaak een dubbele agenda en zijn daardoor minder vergevingsgezind.

20 mei 2016 | Door redactie

Tijdens het leidinggeven maken managers en leidinggevenden wel eens fouten. Uit onderzoek van de Rotterdam School of Management blijkt dat werknemers niet zo vergevingsgezinds zijn als het gaat om hun leidinggevenden. Dat komt voornamelijk omdat een werknemer en een leidinggevende niet gelijkwaardig zijn. De manager heeft immers een hogere functie en daarmee meer macht. Hoe meer macht degene die zijn excuses maakt heeft, hoe minder bereidheid er is voor vergeving.
Hoe meer werknemers hun leidinggevende respecteren en vinden dat hij terecht op zijn plek zit, hoe sneller ze geneigd zijn hem te vergeven voor eventuele fouten. 

Vergeving is van groot belang voor de werksfeer

Omdat leidinggevenden macht hebben en vaak dominant overkomen, vermoeden veel werknemers een dubbele agenda als een manager na een fout zijn excuses aanbiedt. Een leidinggevende zal daarom meer moeten doen dan alleen ‘sorry’ zeggen om het vertrouwen van werknemers terug te winnen. Het is voor de werksfeer (tool) echter wel van groot belang dat werknemers een leidinggevende of manager vergeven voor zijn fout. 

Leidinggevende moet sorry zeggen én uitleg geven

In een conflictsituatie is het daarom van belang dat een leidinggevende sorry zegt én uitlegt wat er precies is misgegaan en wat hij eraan gaat doen om het goed te maken en om herhaling van de fout te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat een manager altijd duidelijk laat blijken dat hij het beste voorheeft met zijn werknemers en dat hij niet handelt uit eigenbelang. 

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten
Situationeel leidinggeven
E-learning | VideoCollege 27 minuten