Op een gegeven moment handelen veel werknemers vanuit bestaande kaders en regels zonder daarbij stil te staan. Met andere woorden, de routine is erin geslopen. Dat hoeft niet erg te zijn, maar soms is een spreekwoordelijke klap op de kop nodig om het innovatieve denkvermogen en een oplossingsgerichte houding bij werknemers aan te wakkeren.
Met de ‘klap op de kop’ zoekt de leidinggevende bewust momenten op die iemands ontwikkeling in een stroomversnelling kunnen brengen. Het gaat om gebeurtenissen die ervoor zorgen dat werknemers op een andere manier moeten denken en handelen om met de situatie om te gaan. Hun brein wordt dan als het ware wakker geschud. Rake feedback (tool) of een reorganisatie kunnen een dergelijk effect hebben op de werknemer. Deze gebeurtenissen zijn alleen niet te forceren. De leidinggevende kan het effect van zo’n gebeurtenis wel simuleren.
Door werknemers één van de onderstaande dingen te laten doen, imiteert de leidinggevende het effect van een ingrijpende gebeurtenis om hun ontwikkeling te bevorderen:
Door zelf bewust het gevoel van nieuwe ervaringen en uitdagingen op te zoeken, leren werknemers flexibel omgaan met een probleem of vraagstuk dat onverwachts op hun pad komt. Ze leren van die ervaringen en schakelen vanuit deze kennis gemakkelijker over naar oplossingsgericht denken. Hierdoor kunnen ze na verloop van tijd dus beter omgaan met veranderingen.