Maximale inhouding minimumloon 2024 voor ZVW bekend

8 november 2023 | Door redactie

Onder strikte voorwaarden mogen werkgevers de nominale premie voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) namens een werknemer rechtstreeks overmaken naar de zorgverzekeraar. In 2024 mogen werkgevers hiervoor maximaal € 1.792 inhouden op het minimumloon.

Werkgevers moeten minimaal het wettelijk minimumloon giraal aan een werknemer betalen. Ze kunnen dan ook geen inhoudingen op het loon doen als de werknemer daardoor minder dan het minimumloon overhoudt. Maar er zijn uitzonderingen (tool) op deze regel.
Eén van die uitzonderingen is dat de werknemer zijn werkgever een volmacht (tool) kan geven om voor hem de nominale premie voor de ZVW rechtstreeks aan de zorgverzekeraar over te maken.

Inhouding op minimumloon heeft maximum

Wel geldt er een maximum aan hoeveel een werkgever op het minimumloon mag inhouden. De nominale premie bedraagt volgend jaar € 1.792 per jaar. Dat blijkt uit de Regeling geraamde gemiddelde nominale premie 2024. Het kabinet maakte vorig jaar bekend (pdf) dat de bovengrens van het in te houden bedrag per 1 januari 2023 zou stijgen met 10%. Een exact bedrag is niet bekend, maar er van uitgaande dat deze verhoging ook voor 2024 geldt, komt dat neer op € 1.971,20. De werkgever mag van de geraamde gemiddelde nominale premie maandelijks maximaal 1/12e deel in mindering brengen op het minimumloon om te betalen aan de zorgverzekeraar. Volgens de regeling komt dat dan afgerond neer op een bedrag van € 164,27 per maand.

Bijlagen bij dit bericht