Wettelijk minimumloon stijgt per 1 juli extra met 1,2%

18 januari 2024 | Door redactie

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli 2024 met 1,2% omhoog. Daarnaast vindt nog de reguliere indexatie plaats. Een spoedwet voor deze verhoging ligt nu bij de Tweede Kamer.

Lees ook het nieuwsartikel Tweede Kamer stemt voor extra verhoging minimumloon

Elk half jaar – per 1 januari en per 1 juli – wordt het wettelijk minimumloon geïndexeerd. Het demissionair kabinet wil dat daar per 1 juli 2024 nog een extra verhoging van 1,2% bovenop komt. Hierdoor stijgt het minimumloon naar verwachting van € 13,27 per uur naar minimaal € 13,43 per uur. De spoedwet die dit moet regelen, ligt nu bij de Tweede Kamer. Deze extra verhoging volgt uit een amendement van de Tweede Kamer. Het hogere minimumloon werkt ook door in uitkeringen zoals de bijstand, Algemene Ouderdomswet (AOW) en uitkeringen van UWV.

Lees ook het nieuwsartikel Invoering extra verhoging minimumloon wordt krap

Minimumloon afgelopen jaren gestegen

Sinds 2020 waren er diverse ontwikkelingen rondom het minimumloon. Zo steeg het per 1 januari 2023 met 8,05%, met daarbovenop de reguliere indexatie. Verder stemde het Europees Parlement in 2022 in met de Richtlijn toereikende minimumlonen in de Europese Unie, waarin minimumvoorschriften staan voor de hoogte van het minimumloon. Tevens geldt er dit jaar voor het eerst een wettelijk minimumloon per uur, waardoor werknemers die het minimumloon verdienen en minimaal 36 uur werken, er op vooruit gaan.