Keuze variabel pensioen tot 2018 uitgesteld

16 september 2016 | Door redactie

Pensioenuitvoerders van een premie-overeenkomst krijgen tot 1 januari 2018 de tijd om pensioendeelnemers een voorlopige keuze te laten maken tussen een vast of een variabel pensioen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt hiermee tegemoet aan de wens van de Eerste Kamer.

In een eerder gepubliceerd ontwerpbesluit was het alleen voor pensioenuitvoerders die uitsluitend een vaste pensioenuitkering aanbieden mogelijk om de keuze voor een variabel pensioen uit te stellen. Naar aanleiding van een debat met de Eerste Kamer over de Wet verbeterde premieregeling, krijgen alle uitvoerders van een premie-overeenkomst tot 2018 uitstel van de verplichting om pensioendeelnemers een keuze te laten maken tussen een vast of variabel pensioen.

Overstappen op een life cycle

Staatssecretaris Klijnsma van SZW heeft in een Kamerbrief (pdf) aangegeven dat zij in het najaar van 2016 onderzoeksresultaten publiceert over de overstap van een uniforme beleggingsmix bij een vaste pensioenuitkering (tools) naar het life cycle beleggen van een variabele pensioenuitkering. Life cycle beleggen houdt in dat het beleggingsrisico wordt afgebouwd naarmate de pensioendatum nadert. Ondanks dat het om een wijziging voor de pensioensector gaat, kunnen werkgevers van werknemers vragen verwachten over de nieuwe regelgeving.