Multitasken helaas verplichte kost in kantoortuin

15 november 2023 | Door redactie

Geconcentreerd werken op kantoor kán soms lastig zijn. Werknemers die aan het praten zijn, collega’s die vragen hebben, de telefoon die constant rinkelt en e-mails die binnen blijven komen. Een werknemer kan zich vaak niet op één taak richten en is meerdere taken tegelijk aan het doen: multitasken.

Multitasken klinkt ideaal – meerdere werkzaamheden verrichten in dezelfde tijd – maar is bijna onmogelijk. Als een werknemer een e-mail aan het schrijven is en hij moet de telefoon opnemen, gaat hij niet verder met de e-mail, maar richt hij zijn aandacht op de beller. Hij gaat vanzelf single-tasken, omdat twee denkklussen niet te combineren zijn. Is één van de taken een routineklus en op automatische piloot uit te voeren, dan kan een andere taak er vaak wel tussendoor.

Ongestoord werken

Op veel kantoren neigen werknemers naar multitasken, maar het is beter om de aandacht niet te verdelen. Het combineren van meerdere werkzaamheden kan uiteindelijk meer tijd en energie kosten dan gelijk alle aandacht richten op één taak. Ook neemt de kans op fouten toe. Om werknemers ongestoord te kunnen laten werken, zijn werkplekken waar zij zich kunnen afzonderen handig. Deze werkplekken zijn vooral nuttig bij ingewikkelde werkzaamheden of bij belangrijke gesprekken die zij moeten voeren.

Omgevingsgeluiden minimaliseren

Het zal niet mogelijk zijn om voor iedere werknemer een eigen afleidingsvrije werkplek te creëren. De meeste werkzaamheden vinden toch plaats in de kantoortuin. Om in de kantoortuin ongestoord te kunnen werken (artikel), kunnen werknemers een koptelefoon opzetten om omgevingsgeluiden te minimaliseren. Het niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden kan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) bij werknemers veroorzaken. Werknemers zonder afleiding en ongestoord laten werken, helpt om werkdruk te voorkomen (artikel).