DiversityDay voor meer diversiteit op de werkvloer

7 september 2023 | Door redactie

Als werknemers zichzelf durven en kunnen zijn op hun werk, heeft dat een positieve invloed op hun welbevinden en hun werkplezier. Organisaties die diversiteit en inclusie omarmen, plukken daar de vruchten van. Daar is wel beleid voor nodig. Op Diversity Day op 3 oktober staat deze boodschap centraal.

Een diverse en inclusieve werkvloer is belangrijk voor het welbevinden van werknemers. Die voelen zich gezien en gerespecteerd in hun eigenheid en kunnen zichzelf herkennen in hun collega’s en leidinggevenden. Dat betaalt zich uit in meer tevredenheid, betrokkenheid en productiviteit. Organisaties met een veilige werkomgeving hebben beleid ontwikkeld tegen discriminatie en andere vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en doen actief hun best om een divers en inclusief personeelsbestand op te bouwen. Daarvoor moeten ze maatregelen nemen en zorgen voor een veilig werkklimaat.

Streven naar divers en inclusief personeelsbestand

Een divers en inclusief personeelsbeleid betekent dat er wordt gekeken naar:

  • Arbeidsvermogen – de organisatie biedt plaats aan mensen met een beperking en verminderd arbeidsvermogen.  
  • Culturele en etnische diversiteit – de organisatie gaat discriminatie tegen en is zich bewust van vooroordelen.
  • Gender en LHBTI – de organisatie streeft naar de juiste balans tussen mannen en vrouwen, gelijke beloning en een veilig klimaat.
  • Leeftijd – de organisatie zorgt voor een mix van jong en oud en investeert in duurzame inzetbaarheid.

Voorbeelden van diversiteit en inclusie op de werkvloer

Door mee te doen aan Diversity Day op 3 oktober 2023 kunnen organisaties laten zien dat ze aandacht hebben voor diversiteit en inclusie (infographic). Organisaties kunnen hun best practices en activiteiten delen op de speciale website. Denk aan trainingen voor leidinggevenden en medewerkers en voorbeelden van inclusieve communicatie en werving en selectie. Bij de aanmelding krijgen bezoekers toegang tot de digitale Diversity box met daarin een Diversity Day Game en allerlei communicatiemateriaal om deze dag in de eigen organisatie onder de aandacht te brengen. Aanmelden van een activiteit kan via diversityday.nl.