Treinreis in 2024 niet duurder, huur OV-fiets wel

16 november 2023 | Door redactie

NS heeft bekendgemaakt dat de prijzen van losse treinkaartjes en treinabonnementen niet zullen stijgen in 2024. Wel gaan de prijzen van sommige andere vervoersproducten omhoog.

Het demissionaire kabinet heeft aangegeven € 420 miljoen uit te trekken om prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. Van deze € 420 miljoen gaat er € 120 miljoen naar de NS, de overige 300 miljoen gaat naar het regionale vervoer. Het bedrag is eenmalig, maar is genoeg om enkele prijsverhogingen uit te stellen die de NS voor 2024 had aangekondigd. Volgens NS moeten de verhoogde tarieven eind volgend jaar wel alsnog doorgevoerd worden. Organisaties die de reiskosten van werknemers vergoeden (tools) zijn voorlopig dus nog even niet duurder uit. De OV-fiets en internationale treinreizen van de NS krijgen wél te maken met een prijsstijging per 1 januari 2024; de tarieven voor internationale treinreizen stijgen met 7,85%. Het huren van een OV-fiets zal met € 0,10 worden verhoogd: € 4,55 per 24 uur, in plaats van € 4,45.

Spitsheffing NS van de baan

NS heeft daarnaast het plan geschrapt om de prijzen van treinkaartjes te verhogen tijdens de ochtend- en avondspits. Het idee achter deze zogeheten ‘spitsheffing’ was reizigers meer te spreiden over de dag. Hier kwam meteen veel kritiek op, omdat veel werknemers niet de flexibiliteit hebben om zelf te bepalen wanneer en waar zij werken (artikel). In het nieuwe NS-contract staat nu dat de vervoerder moet kijken naar eventuele alternatieven. Een mogelijk alternatief is een klimaatticket. Dit is een goedkoper treinkaartje voor reizen buiten de spits. Het klimaatticket zou ervoor moeten zorgen dat treinreizen goedkoper en duurzamer wordt.

Rapportageverplichting werknemersmobiliteit

Per 1 januari 2024 zijn sommige organisaties overigens verplicht om het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers te rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met behulp van een beslisboom (tool) kan een organisatie bepalen of ze in aanmerking komt voor de rapportageverplichting.