Manager ziet liever 100% kantoor, werknemer hybride

24 mei 2023 | Door redactie

De coronamaatregelen liggen al een tijdje achter ons. Voor veel organisaties is hybride werken een erfenis van de pandemie. Maar hoe ervaren managers en werknemers op dit moment het hybride werken?

De omarming van hybride werken (tool), waarbij er deels wordt thuisgewerkt en deels op locatie, toch maar weer loslaten? Uit recent onderzoek van fabrikant Ricoh onder 250 beslissers en 1.000 werknemers van Nederlandse organisaties blijkt dat leidinggevenden en werknemers hier niet bepaald hetzelfde over denken. 58% van de managers zou het liefste zien dat werknemers weer volledig op kantoor komen werken. Het merendeel van de werknemers is het hier niet mee eens: 73% van de respondenten geeft aan juist meer te zien in een hybride werkvorm. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met een verbeterde werk-privébalans, waarbij werknemers de sociale cohesie die kantoor biedt combineren met geconcentreerd thuiswerken. Saillant detail bij dit alles: de beslissers uit het onderzoek geven aan dat werknemers gemiddeld 3% productiever zijn bij hybride werken.

Behoud en aantrekken talent

In de nog altijd krappe arbeidsmarkt zou het behoud en aantrekken van talent (artikel) voor leidinggevenden ook een argument voor hybride werken moeten zijn. Het personeelsverloop blijkt in organisaties waar hybride gewerkt wordt 35% lager te zijn dan in organisaties die dit niet omarmen, of inmiddels weer hebben losgelaten. De grote vraag is dan ook: wat gaat de stand van zaken zijn over pak ‘m beet een jaar?

Meer informatie over hybride werken vindt u in de toolbox Snel aan de slag met hybride werken en samenwerken.

Bijlagen bij dit bericht