Wandelen vast onderdeel van doorsnee werkdag

4 april 2023 | Door redactie

Werknemers die vaak thuiswerken, hebben een verhoogde kans op gezondheidsklachten. Daarom moeten werkgever meer gerichte maatregelen nemen om bewegen tijdens het werk te stimuleren, zo adviseert het RIVM. Een mooi begin is meedoen aan Wandel Tijdens Je Werkdag ’23 op 6 april.

Uit onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uitgevoerd sinds het begin van de coronapandemie, blijkt dat werknemers die thuiswerken een hoger risico hadden om gezondheidsklachten te krijgen. Daarom zouden werkgevers gerichte maatregelen moeten nemen om thuiswerkers nieuw beweeg- en zitgedrag aan te leren. Niet alleen een gebrek aan beweging veroorzaakt klachten, maar ook verkeerd zitten. Daarom start Wandelnet een campagne die begint met de Wandel Tijdens Je Werkdag op 6 april. Organisaties die daaraan meedoen, proberen een dag lang om doelbewust het  zitten te onderbreken. Organisaties en individuele werknemers kunnen meedoen door zich aan te melden bij wandelnet.nl. Hier kunnen ze ook eigen wandelactiviteiten aanmelden.

Wandelen goed voor lichaam en geest

De risico’s die thuiswerkers lopen door een gebrek aan beweging en verkeerd zitten, zijn pijn in de boven- en onderrug en klachten aan armen, nek en schouders (ook RSI/KANS). De werkgever moet maatregelen nemen om bewegen op het werk te stimuleren. Door te wandelen, zijn werknemers in beweging en ook even weg van hun werkplek. Dat is voor lichaam en geest een gezonde onderbreking van de inspanning. Inzet van de campagne Wandel Tijdens Je Werkdag '23 is om wandelen een vast onderdeel van de werkdag te maken. Daarnaast zijn maatregelen voor meer korte onderbrekingen belangrijk, bijvoorbeeld tussen en tijdens online meetings. Verder is voor thuiswerkers een ergonomisch ingerichte werkplek belangrijk. Werkgevers moeten hierin voorzien en voorlichting gegeven over een goede werkhouding.

Bijlagen bij dit bericht