Werknemers willen meer steun na overlijden van naaste

24 oktober 2023 | Door redactie

Het overlijden van een naaste kan leiden tot een periode van afwezigheid van een werknemer. Lang niet elke werknemer voelt zich in die periode voldoende gesteund door de werkgever. Vakbond CNV pleit opnieuw voor een wettelijk rouwverlof.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht onlangs cijfers naar buiten over het verzuim van werknemers na het overlijden van een dierbare. Het verlies van een kind heeft de meeste impact; 76% van de werknemers die hier in 2022 mee te maken kregen, was minimaal een week afwezig op het werk. Bij het overlijden van een partner verscheen 65% van de werknemers na een week of langer weer op het werk. Bij een andere naaste dan een kind, partner of ouder lag dit percentage op 13%. In totaal werkte 6% van de werknemers in de twee jaar voorafgaand aan de CBS-enquête enige tijd niet of niet volledig vanwege een overlijdensgeval.

Teleurstelling over verlies van vakantiedagen

De werknemers die voor een langere tijd afwezig waren, regelden dit op verschillende manieren met hun werkgever. Na verlies van een kind of partner volgde vaak een ziekmelding. In andere situaties werd bijvoorbeeld gebruikgemaakt van vakantiedagen, arbeidsduurverkorting (ADV-dagen), ander betaald verlof, onbetaald verlof of aangepaste uren. Ongeveer één op de zes werknemers die langer dan een week niet aan het werk waren, vond dat de werkgever betere ondersteuning had kunnen bieden. De werkgever vroeg niet hoe het ging, oefende druk uit voor snelle werkhervatting of gaf geen vrije dagen buiten het vakantiedagensaldo om. De werknemers die vakantie- of ADV-dagen moesten gebruiken, waren het meest kritisch op hun werkgever. Voor betere ondersteuning in deze situaties, kunnen organisaties ook een rouwprotocol opstellen (tool).

Nog geen zicht op wettelijk rouwverlof

Naar aanleiding van de CBS-cijfers roept vakbond CNV het kabinet nogmaals op om voor een wettelijk rouwverlof te zorgen. Het zou om twee weken verlof moeten gaan. De vakbond pleit al jaren voor een wettelijk rouwverlof, maar ziet hierbij geen vorderingen. Een rouwverlof zou meer ruimte voor rouw geven, zodat werknemers niet onnodig lang hoeven te verzuimen. CNV heeft in meerdere cao’s inmiddels afspraken gemaakt over rouwverlof. Een wettelijk recht zorgt ervoor dat álle werkenden verlof kunnen opnemen voor het verwerkingsproces. Onderzoeksbureau Panteia concludeerde vorig jaar voor het kabinet dat een wettelijke rouwverlofregeling ‘een te overwegen stap’ is. Minister Van Gennip van SZW reageerde toen echter dat dit verlof onvoldoende voorziet in de persoonlijke aard van rouw (artikel) en dat er meer onderzoek naar de wenselijkheid nodig is.