Handen wassen belangrijkste maatregel tegen griep

1 november 2019 | Door redactie

Het griepvirus waart weer rond en dus rijst ook de vraag wat je ertegen kunt doen. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkst om besmetting te voorkomen. Vaak en grondig handen wassen is de belangrijkste maatregel.

Er is sprake van een griepepidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van klachten die met griep te maken hebben en het griepvirus wordt aangetoond. Om ziekteverzuim door griep te voorkomen, kunnen werkgevers een griepprik aanbieden. In 2019 is voor het eerst weer een stijging van het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren tegen de griep. De griepprik is echter vrijwillig en lang niet iedereen maakt er gebruik van. Daarom is het goed om ook op de werkvloer maatregelen te treffen om de kans op verspreiding van de griep te voorkomen.

Verspreiding griepvirus door de lucht en via de handen

Een goede handhygiëne blijkt een groot deel van de griepgevallen te voorkomen. Het griepvirus verspreidt zich namelijk door de lucht en via de handen. Daarom zijn plekken zoals deurklinken, telefoons, muizen en toetsenborden een bron van bacteriën. De schoonmakers in kantoorpanden mogen de computerapparatuur vaak niet schoonmaken. De werkgever moet in zo'n geval zorgen dat werknemers zelf de middelen krijgen om hun apparatuur schoon te maken. Dit sluit aan bij tips die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid geeft:

  • Werkgevers kunnen werknemers een griepprik aanbieden.
  • Vaak en zorgvuldig handen wassen.
  • Netjes hoesten en niezen en zakdoeken maar één keer gebruiken. 
  • De werkplek en apparatuur op de werkplek schoonhouden.
  • Zorgen voor frisse lucht (regelmatig ventileren en even naar buiten).

Ziekteverzuim door griep voorkomen

Handen wassen met zeep voorkomt verspreiding van micro-organismen. Het is opvallend dat ook kranen, zeepdispensers en spoelknoppen op stortbakken een bron van besmetting zijn. Door te investeren in no touch-systemen kan ziekteverzuim door besmetting met het influenzavirus voorkomen worden. Door een sensor hoeven werknemers de kraan of zeepdispenser niet aan te raken en dat is een stuk hygiënischer. Het is ook geen overbodige luxe om handenwas-instructies op de toiletten op te hangen. Ook het goed drogen van de handen is belangrijk aangezien vochtige handen tot 1.000 keer meer bacteriën verspreiden. Papieren wegwerpdoekjes zijn het meest hygiënisch. 

Bijlagen bij dit bericht