Bonus tot € 2.400 kan onbelast blijven

11 november 2015 | Door redactie

Op Prinsjesdag 2015 kondigde het kabinet aan de gebruikelijkheidstoets te willen aanscherpen, maar deze vernieuwing heeft geen invloed op de mogelijkheid om zonder extra voorwaarden maximaal € 2.400 als onbelaste bonus aan uw werknemers te geven. Van deze optie kunt u dus ook in 2016 gebruikmaken.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat de geplande verduidelijking van het gebruikelijkheidscriterium geen gevolgen heeft voor de regel die nu in het Handboek Loonheffingen 2015 wordt genoemd. Daar staat in de passage over de gebruikelijkheidstoets van de werkkostenregeling dat de fiscus vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar in ieder geval als gebruikelijk beschouwt. De Belastingdienst toetst tot dit bedrag dus niet of het wel echt om gebruikelijke voorzieningen gaat.

Nieuwe regels moeten tariefarbitrage voorkomen

In de Nota naar aanleiding van verslag over Overige fiscale maatregelen 2016 geeft Wiebes aan dat deze zogenoemde doelmatigheidsgrens door de aangescherpte regels niet verandert. Dat betekent in de praktijk dat u ook een bonus tot € 2.400 per werknemer per jaar in de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunt onderbrengen. De aanscherping van het gebruikelijkheidscriterium is bedoeld om de zogeheten tariefarbitrage te voorkomen.

Stel uw vraag over het gebruikelijkheidscriterium

Heeft u een vraag over het gebruikelijkheidscriterium, dan kunt u die gratis stellen aan de adviseurs van de adviesdesk. U ontvangt binnen één werkdag reactie en binnen vijf werkdagen een antwoord op maat. Stel direct uw vraag.