Diverse maatregelen tegen toename van armoede

19 september 2023 | Door redactie

Voor een ‘evenwichtig’ koopkrachtbeeld en het voorkomen van een toename van de armoede, treft het demissionaire kabinet diverse maatregelen. Het gaat onder meer om een hoger kindgebonden budget en verhoging van de arbeidskorting in 2024.

Het kabinet heeft een demissionaire status en behoort daarom terughoudend te zijn bij het maken van nieuw beleid. De bewindslieden vinden echter dat de maatregelen rond de koopkracht niet kunnen wachten. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht weliswaar dat de koopkracht in 2024 voor veel groepen vooruitgaat, maar de cijfers zouden minder gunstig zijn zonder extra beleid. Door het voorgestelde koopkrachtpakket blijft ook de doelstelling van het halveren van de kinderarmoede in 2025 in zicht. Voor 2023 nam het kabinet ook al een rits koopkrachtmaatregelen. Het nieuwe pakket aan maatregelen tegen armoede vraagt structureel om € 2 miljard per jaar.

Huurtoeslag, arbeidskorting en kindgebonden budget

Het kabinet neemt onder meer de volgende maatregelen om burgers financieel te ondersteunen:

  • Een verhoging van de huurtoeslag met maximaal € 416 per jaar.
  • Een verhoging van verschillende heffingskortingen, waaronder de arbeidskorting.
  • Een verhoging van het kindgebonden budget. Voor het eerste kind bedraagt de verhoging van het budget € 750 per jaar, en voor het tweede kind en verder € 883 per jaar.
  • Een nieuwe bijdrage aan het Tijdelijk Noodfonds Energie, waar mensen met een laag inkomen een beroep op kunnen doen als ze hun energierekening niet kunnen betalen.
  • Het schrappen van de verlaging van de jonggehandicaptenkorting.
  • Het bevriezen van de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting in de bijstand.

Beperking van koopkracht door reiskosten

Het beleid is gericht op de lage inkomens. Vakbond CNV stelt – in tegenstelling tot het CPB – dat vrijwel alle werkenden er juist op achteruitgaan in 2024. Zij profiteren niet of minder van hogere toeslagen en kindgebonden budget, terwijl bijvoorbeeld de reiskosten voor hun werk toenemen door een hogere brandstofprijs en duurdere treinkaartjes. Werkgevers kunnen volgend jaar wel een iets hogere onbelaste reiskostenvergoeding toekennen. CNV roept het kabinet op om werken meer lonend te maken, wat overigens ook wel gebeurt via de verhoging van de arbeidskorting. Zelf zullen de vakbonden voor de koopkracht van werkenden blijven inzetten op forse cao-loonstijgingen.

Koopkrachtpakket kan komende tijd nog wijzigen

Ook veel politieke partijen vinden de koopkrachtmaatregelen uit de Miljoenennota 2024 onvoldoende. Zo zou bijvoorbeeld het wettelijk minimumloon verder omhoog moeten en zou de accijns op benzine moeten bevriezen. Mogelijk leidt de ontevredenheid in de Tweede Kamer de komende tijd nog tot aanpassingen voor 2024.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.