Schade aan eigendom werknemer vergoeden kan onbelast

7 februari 2024 | Door redactie

Als de persoonlijke eigendommen van een werknemer tijdens het werken beschadigd of kwijt raken, mag zijn werkgever hem daarvoor soms een onbelaste schadevergoeding geven. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: er moet namelijk sprake zijn van een bijzondere gebeurtenis.

Werknemers die in hun eigen kleding hun werk doen, lopen het risico dat deze kleding beschadigd raakt. Hetzelfde geldt voor de privételefoon die de werknemer bij zich heeft en bijvoorbeeld zijn bril. In sommige gevallen mag de werkgever de opgelopen schade onbelast vergoeden of een vervangend exemplaar verstrekken. Er is dan sprake van vrijgesteld loon. Er moet wel sprake zijn van schade of verlies dat is veroorzaakt door een bijzondere gebeurtenis die samenhangt met het werk.

Normale slijtage is niet bijzonder genoeg

De vraag is wanneer er precies sprake is van een bijzondere gebeurtenis, waarbij de schadevergoeding door de werkgever dus onbelast mag blijven. De Belastingdienst heeft ter verheldering van dit begrip in het Handboek Loonheffingen een aantal voorbeelden opgenomen:

  • Een werknemer loopt per ongeluk langs een scherpe rand van het bureau en scheurt hierdoor zijn broek. Dit kwalificeert als een bijzondere gebeurtenis. Een vergoeding of verstrekking van een nieuwe broek is vrijgesteld loon.
  • Kleding van een kantoormedewerker die gewone slijtage oploopt, mag niet onbelast vergoed worden. Er is geen sprake van een bijzondere gebeurtenis.
  • De jurk van een kleuterjuf raakt onherstelbaar beschadigd doordat een kind er een glas limonade over knoeit. Deze gebeurtenis is te verwachten bij de functie van kleuterjuf. Een schadevergoeding is dus belast loon.

Geen bijzondere gebeurtenis? Belast loon!

Als er geen sprake is van een bijzondere gebeurtenis, is de vergoeding of verstrekking loon van de werknemer. De werkgever kan deze vergoeding of verstrekking wel aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling laten komen.