Vooral meer 60-plussers met arbeidsongeschiktheidsuitkering

6 februari 2024 | Door redactie

Het aantal arbeidsongeschikten blijft toenemen, zo blijkt uit cijfers van UWV. Vooral aan de stijging van het aantal WIA-aanvragen lijkt geen eind te komen. Het lukt UWV, ondanks maatregelen, niet om de achterstand weg te werken.

In 2023 keerde UWV 840.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uit, zo blijkt uit de Januarinota van UWV. De uitkeringsinstantie verwacht dat dit aantal in 2024 zal oplopen tot 853.000. De stijging komt met name door de toename van het aantal aanvragen voor een uitkering op grond van de Wet WIA (infographic). Al bijna tien jaar stromen jaarlijks méér mensen de WIA in. In 2023 waren dat er 60.000. De toename van het aantal arbeidsongeschikte werknemers komt vooral voor rekening van 60-plussers. Zij vielen onder een tijdelijke noodmaatregel. Die bepaalt dat 60-plussers alleen nog door een arbeidsdeskundige (en niet ook nog door een verzekeringsarts) worden beoordeeld voor de toekenning van een WIA-uitkering (tool).

Tijdelijke maatregelen voor versoepeling

Na ontvangst van een WIA-aanvraag moet UWV binnen acht weken een beslissing nemen. De wachttijd is momenteel echter opgelopen tot maximaal 9 maanden. Een tijdelijke maatregel om de achterstanden in de beoordeling voor de WIA-uitkering weg te werken, heeft niet voldoende geholpen. Bepalend voor de toekenning en de hoogte van de WIA-uitkering is de mate van arbeidsongeschiktheid van de (ex-)werknemer. Om die te bepalen moet er een praktische en een theoretische toets plaatsvinden. Die laatste komt mogelijk te vervallen. Het aantal aanvragen dat nog wacht op een beoordeling bedroeg in 2023 nog rond de 13.000. UWV wil de wachttijd in 2024 terugbrengen naar 7 maanden. Meer cijfers zijn te vinden in de Januarinota van UWV.