Correctiesaldo bij aangifte loonheffingen moet kloppen

8 februari 2024 | Door redactie

Als een werkgever bij de aangifte loonheffingen een correctie verstuurt, moet hij er goed op letten dat het gecorrigeerde bedrag klopt. De Belastingdienst constateert dat dit vaak verkeerd gaat. Dit kan leiden tot een naheffingsaanslag of teruggaaf loonheffingen.

Als de aangiftetermijn van de aangifte loonheffingen die een werkgever wil corrigeren al voorbij is, moet hij een correctie verzenden bij een aangifte van hetzelfde kalenderjaar waarvan de aangiftetermijn nog niet voorbij is. Maar de Belastingdienst constateert regelmatig dat het gecorrigeerde bedrag dan onjuist is. Dat blijkt uit een bericht op Forum Salaris, een online forum van de fiscus (account nodig).
Een juist correctiesaldo opgeven is belangrijk, omdat dit een – mogelijk onterechte – naheffingsaanslag of teruggaaf loonheffingen voorkomt. Ook komen er door een fout correctiesaldo verkeerde gegevens in de administratie van de Belastingdienst en in de polisadministratie bij UWV.

Hoe het fout kan gaan: een voorbeeld

Als de werkgever corrigeert, vermeldt hij in de correctie het nieuwe totaal te betalen bedrag over het correctietijdvak. Ook vermeldt hij bij ‘saldo correctie’ het verschil tussen het nieuwe en het vorige totaal te betalen bedrag, het zogenoemde correctiesaldo. Vervolgens betaalt hij over het aangiftetijdvak waar hij de correcties bijvoegt, de loonheffingen over dat aangiftetijdvak, vermeerderd of verminderd met het totaal van alle bijgevoegde correcties.
Maar het kan voorkomen dat dit niet goed gaat. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit: in maart 2024 ziet de werkgever dat hij een fout heeft gemaakt in de aangifte loonheffingen over januari 2024. Bij de aangifte van februari van 2024 verzendt hij een correctie over januari. Het te betalen bedrag over januari had € 1.000 moeten zijn, in plaats van € 800. Het correctiesaldo is dus € 200. Maar de werkgever geeft per ongeluk een correctiesaldo van € 0 aan. De Belastingdienst gaat dan uit van het bedrag dat de werkgever in het correctiebericht heeft vermeld. De werkgever ontvangt een naheffingsaanslag, omdat hij € 200 te weinig heeft betaald. Dit zit er als volgt uit:

Aangifte februari

 

€ 2.500

 

Correctiebericht januari

€ 1.000

   

Eerder aangegeven januari

€ 800

   

Correctiesaldo januari

 

€ 0

€ 200*

Totaal te betalen

 

€ 2.500

€ 2.700*

* De juiste bedragen

Een onjuiste correctie corrigeren

Als een werkgever fouten heeft gemaakt in de correctie, kan hij een eerdere correctie niet intrekken. Hij moet die fout herstellen met een nieuwe correctie. Als de aangiftetermijn voorbij is, voegt hij bij de eerstvolgende aangifte een correctie over het onjuist gecorrigeerde aangiftetijdvak toe. Hij moet in deze correctie de juiste gegevens vermelden. In hoofdstuk 14.3 van het Handboek Loonheffingen 2023 staat meer informatie over het corrigeren van de aangifte loonheffingen.