Loonbelastingtabellen 2024 zijn gepubliceerd

4 januari 2024 | Door redactie

De Belastingdienst heeft de loonbelastingtabellen voor 2024 online gezet: de witte en groene loonbelastingtabellen 2024, de tabellen voor herleidingssituaties en de tabellen voor bijzondere beloningen. Ook zijn de codes voor de aangifte loonheffingen gepubliceerd.

De complete lijst met alle loonbelastingtabellen van 2019 tot en met 2024 zijn te vinden via een hulpmiddel op de site van de Belastingdienst. Naast de standaardtabellen (groene en witte tabellen), staan er ook de tabellen voor herleidingssituaties en voor bijzondere beloningen. Op de pagina Loonbelastingtabellen heeft Rendement de meest gebruikte loonbelastingtabellen voor 2023 en 2024 in excel verzameld. 

Gebruik de juiste loonbelastingtabel

Welke tabel een werkgever moet gebruiken voor de aangifte loonheffingen, hangt onder meer af van het land waar een werknemer woont. Buitenlandse werknemers hebben namelijk meestal geen recht op de volledige loonheffingskorting. Er zijn afzonderlijke tabellen voor vijf groepen werknemers:

  • werknemers die inwoner zijn van Nederland;
  • werknemers die inwoner zijn van België;
  • werknemers die inwoner zijn van een land uit de zogenoemde landenkring. Het gaat dan om een andere lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba;
  • werknemers die inwoner zijn van Suriname of Aruba;
  • werknemers die inwoner zijn van een ander land dan de eerdergenoemd.

Codes voor de aangifte loonheffingen

Naast de tabellen moeten werkgevers bij de aangifte loonheffingen ook gebruikmaken van codes die situatie van een werknemer aangegeven. Zo zijn er codes voor het geslacht van de werknemer, de arbeidsverhouding en de loonbelastingtabel die van toepassing is. De Belastingdienst heeft de codes voor 2024 (pdf) onlangs online gezet.