Verplicht aan de slag met gladheid voor de deur

8 februari 2021 | Door redactie

De werkgever is verantwoordelijk voor het goed begaanbaar maken van de entree van de organisatie. Nu er centimeters sneeuw ligt, is er dus werk aan de winkel.

Het arbobeleid van uw organisatie houdt niet op bij de voordeur. Het is zaak om te voorkomen dat werknemers en bezoekers uitglijden als ze het bedrijfspand willen binnengaan of verlaten. Door de vorst van de afgelopen dagen neemt het risico op gebroken en gekneusde lichaamsdelen sterk toe en daar zijn de ziekenhuizen momenteel niet klaar voor. Volgens artikel 3.2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit moeten arbeidsplaatsen veilig toegankelijk zijn en ook weer veilig kunnen worden verlaten.

Valgevaar door gladde stoepen in de RI&E

Om het risico op bedrijfsongevallen door gladheid te verminderen, moet in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) (toolbox) van uw organisatie een zogenoemd gladheidsbestrijdingsplan staan om effectief en snel te kunnen optreden. Daarbij moet in kaart zijn gebracht welke plaatsen op het terrein de hoogste risico's bij gladheid opleveren. Die inventarisatie vormt de basis voor  een plan, waarin staat wie welke maatregelen moet uitvoeren als er sprake is van gladheid. Als het hele bedrijfsterrein moeilijk te behoeden is voor valgevaar, moeten ten minste de laad- en losplaatsen en de looppaden speciale aandacht krijgen.

Ga gladheid te lijf met strooizout

Door gladheid, sneeuw en ijzel kunnen werknemers of bezoekers uitglijden en vallen. Natuurlijk moeten zij zelf ook uitkijken, maar gladheid kan verraderlijk zijn. Gladheid is te bestrijden door te strooien met zout of zand. Droogloopmatten neerleggen buiten bij de ingang kan ook helpen. En mocht het weer flink gaan sneeuwen, dan kan de sneeuw het beste snel aan de kant worden geschoven met sneeuwschuivers.