Tussenperiode keten verkort naar drie maanden

21 april 2016 | Door redactie

Vanaf 1 juli 2016 kan in de cao de minimale tussenperiode die de ketenbepaling doorbreekt, worden teruggebracht van zes naar drie maanden. Voorwaarde is wel dat de werkzaamheden als gevolg van de weersomstandigheden seizoensgebonden zijn.

De verkorting van de tussenperiode in de ketenbepaling is onderdeel van de maatregelen die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde om de knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. Op dit moment moet er een tussenperiode van minimaal zes maanden tussen twee contracten zitten om de ketenbepaling te doorbreken. Van deze regel kan in principe niet worden afgeweken in de cao. Dit kan alleen via een ministeriële regeling voor specifieke functies bepaald worden, zoals onlangs gebeurde in de land- en tuinbouwsector.

Tussenperiode kan in de cao verkort worden

Het kabinet vindt het belangrijk dat cao-partijen zelf kunnen beslissen over het verkorten van de tussenperiode. Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord gaan, kunnen de cao-partijen daarom vanaf 1 juli 2016 zelf bepalen voor welke functies een verkorting van de tussenperiode noodzakelijk is. Het moet dan wel gaan om functies die seizoensgebonden zijn en hoogstens negen maanden per jaar kunnen worden verricht.